„”Straduiti-va sa fiti pe placul numai al lui Dumnezeu, nu al vostru sau al oamenilor, si, aducându-va aminte de pacatele voastre, fiti mereu milostivi!”: este mandatul încredintat în mod ideal de papa Francisc celor 16 noi preoti pe care i-a sfintit astazi, Duminica Bunului Pastor, în bazilica Sfântul Petru. Printre noii preoti, asa cum s-a mai spus, se afla si pr. Francisc Lacatus, din congregatia Mica Opera a Divinei Providente (a Sf. Alois Orione). Înconjurati de formatori, rude si prieteni, noii preoti vor celebra în curând prima Sfânta Liturghie în parohiile care i-ai însotit pe timpul formarii, pr. Lacatus urmând sa celebreze chiar astazi în parohia romana ”Toti Sfintii” de pe Via Appia Nuova (ora 19.00).
La predica Sfintei Liturghii, prezidata la ora 9.15 în bazilica vaticana, Sfântul Parinte a urmat textul asa numitei ”omilii rituale” din Pontificalul Roman pentru sfintirea preotilor. Omilia pune accentul pe identitatea si misiunea preotului, care este conformat lui Cristos pentru a sluji poporul lui Dumnezeu.
Papa Francisc: «Ei vor fi conformati lui Cristos, marele si vesnicul preot, vor fi consacrati ca adevarati preoti ai Noului Legamânt si, prin aceasta îndatorire, care îi uneste în preotie episcopului lor, vor fi predicatori ai Evangheliei, pastori ai poporului lui Dumnezeu si vor prezida activitatile de cult, mai ales în celebrarea jertfei Domnului».
Adresându-se direct candidatilor la preotie, Sfântul Parinte i-a îndemnat sa împarta tuturor acel Cuvânt al lui Dumnezeu pe care ei însisi l-au primit cu bucurie, sa citeasca si sa mediteze cu regularitate Cuvântul Domnului ”ca sa credeti ceea ce ati citit, sa-i învatati pe altii ceea ce voi însiva ati învatat în credinta, sa traiti ceea ce ati învatat”. Prin slujirea lor, ”jertfa spirituala a credinciosilor este dusa la desavârsire pentru ca este unita la jertfa lui Cristos, care ”prin mâinile voastre, în numele întregii Biserici, este adusa în mod nesângeros pe altar la celebrarea Sfintelor Taine”.
Papa Francisc: «Dati-va seama de ceea ce faceti! Imitati ceea ce celebrati pentru ca, participând la misterul mortii si învierii Domnului, sa purtati moartea lui Cristos în madularele voastre si sa umblati împreuna cu El în noutatea vietii. Prin Botez veti adauga noi credinciosi la poporul lui Dumnezeu. Prin sacramentul pocaintei veti ierta pacatele în numele lui Cristos si al Bisericii. Si aici ma opresc ca sa va cer: va rog, nu obositi în a fi milostivi! Gânditi-va la pacatele voastre, la mizeriile voastre pe care Isus le iarta. Fiti milostivi! Prin uleiul sfânt veti aduce mângâiere celor bolnavi».
În fine, pontiful a amintit îndatorirea rugaciunii care îl face pe preot, îndeosebi prin Liturgia orelor, ”sa dea glas poporului lui Dumnezeu si omenirii întregi”. De aici, îndemnul final:
Papa Francisc: «Constienti ca ati fost alesi dintre oameni si rânduiti spre binele lor ca sa va ocupati de cele ce sunt ale lui Dumnezeu, îndepliniti cu bucurie si caritate lucrarea preoteasca a lui Cristos, dornici sa fiti pe placul numai al lui Dumnezeu, nu al vostru sau al oamenilor urmarind alte interese. Numai slujirea lui Dumnezeu, pentru binele sfântului popor credincios al lui Dumnezeu. (…) Sa aveti mereu înaintea ochilor exemplul Bunului pastor care nu a venit sa fie slujit, ci ca sa slujeasca, sa-l caute si sa-l mântuiasca pe cel care era pierdut».

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va