„Biblioteca Universitatii din Oradea a fost marti, 27 martie, de la ora 12.00, gazda conferintei „27 martie 1918 – 27 martie 2018. O suta de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României”, eveniment dedicat împlinirii unui secol de la unirea Basarabiei cu România.
Printre participanti s-au aflat rectorul Universitatii din Oradea – Constantin Bungau, presedintele Senatului Universitatii – Sorin Curila, episcopul ortodox al Oradiei – Sofronie Drincec, decanul Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii de Stat din Moldova – Ion Eremia si profesorul Ion Xenofontov, de la aceeasi facultate, decanul Facultatii de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii – Ioan Horga si prodecanul Gabriel Moisa. Moderatorul Sorin Sipos a spus ca evenimentul trebuie privit ca un gest de normalitate, iar rectorul Constantin Bungau a subliniat ca învatamântul universitar în limba româna este strâns legat de Biserica Ortodoxa Româna, multumindu-i episcopului Sofronie Drincec pentru prezenta. Din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, prezent la eveniment a fost Parintele Traian Dobrata.
Prof. univ. dr. habil. Ion Eremia a abordat tema Imperialismului bolsevic, explicând cum locuitorii Basarabiei au devenit cetateni sovietici (1917-1941), iar prof. univ. dr. Ion Xenofontov a facut referire în prezentarea sa la Basarabia în cadrul României (1918-1940, 1941-1944). De la integrare la dezintegrare.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Studii Interdiscplinare din cadrul Universitatii din Oradea si Muzeul Tarii Crisurilor, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Bihor si Primaria Municipiului Oradea.
Sursa: https://www.crisana.ro