„Salajul a facut un pas urias pentru afirmarea românismului; comuna lui Iuliu Maniu s-a înfratit cu cea a lui Ion Inculet
Am scris ieri la Badacin o noua pagina de istorie; Pericei si Razeni sunt de acum mai aproape

Salajul a aniversat ieri, 27 martie, împlinirea a 100 de ani de când Basarabia a decis Unirea cu România printr-un eveniment pe masura. La Badacin s-a semnat în cadru festiv si oficial Acordul de „înfratire si colaborare între comuna salajeana Pericei si comuna Razeni, din Basarabia. O alegere deloc întâmplatoare. Din satul Badacin, comuna Pericei, si din Razeni provin doi mari artizani ai formarii României Mari la 1918 – Iuliu Maniu si Ion Inculet. Evenimentul, initiat si organizat de Graiul Salajului, este un pas important facut în judet în Anul Centenar pentru promovarea românismului ca fundament al efortului comun pentru o viata mai buna.
„În prezenta unei asistente numeroase, de peste 200 de persoane, a fost semnat documentul oficial care reprezinta concret o punte de legatura între românii de pe cele doua maluri ale Prutului si care da sansa concretizarii proiectelor comune de dezvoltare. Este un act oficial si urmeaza sa fie înregistrat la Ministerul de Externe.
Manifestarea a fost deschisa într-o nota de gala de dr. ec. Vasile Padurean, care a subliniat esenta evenimentului de ieri, si anume ca o noua unire nu se poate face doar prin simpozioane si festivitati.
„Republica Moldova are nevoie de lucruri concrete. Este nevoie de fapte pentru a putea înfaptui, macar simbolic, unirea dintre România si Republica Moldova. Un exemplu este evenimentul de astazi si îi îndemn pe toti primarii din judetul Salaj sa urmeze acest exemplu si sa înceapa o colaborare în adevaratul sens al cuvântului cu comunitatile din Republica Moldova, pentru a le sprijini. Trebuie sa ne asumam acum din nou, dupa 100 de ani, rolul de frate mai mare”, a spus Vasile Padurean.

Primarul Boncidai Csaba a miscat auditoriu cu un discurs impresionant despre frati
Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, a avut o interventie care a mers de-a dreptul la sufletul celor prezenti. Felul în care a pus accent pe ideea de fraternitate si pe aceea ca fratele mai mare trebuie sa-l sprijine pe cel mai mic a surprins audienta si a emotionat. A facut referire la un pasaj din Biblie în care Dumnezeu îl întreaba pe Cain unde este fratele sau mai mic, Abel, iar Cain s-a prefacut ca nu stie si a raspuns ca nu este treaba lui sa stie. Prin exemplul negativ dureros, Boncidai Csaba a subliniat ca fraternitate înseamna grija fata de apropiati si si-a luat astfel implicit un angajament fata de Razeni, ca Periceiul va fi fratele mai mare al celor de peste Prut, ca se va preocupa sa sprijine sub orice forma comunitatea din Razeni, mai ales ca are si un cadru legislativ care îi permite acest fapt.
Comunitatea din Razeni se declara mândra si îsi pune sperante în înfratirea cu salajenii
Vizibil emotionat, consilierul local Valentin Preda, liderul delegatiei din Razeni, a transmis mesajul primarului Ion Cretu.
„Dupa cum stiti, primarul nostru a efectuat saptamâna trecuta o vizita la Pericei. Astazi nu a mai putut ajunge pentru ca sarbatoreste Unirea alaturi de locuitorii din satul Razeni. Ne-a spus sa va transmitem, si asta simt si eu, ca noi, comunitatea din Razeni, ne bucuram pâna la lacrimi de primirea dumneavoastra de aici din Salaj. Apreciem initiativa cotidianului Graiul Salajului si ne bucuram ca putem da mâna spre a colabora. Sper sa avem cât mai multe proiecte comune si sa fim o adevarata familie, în care sa ne sprijinim reciproc prin toate mijloacele posibile”, a spus Preda Valentin.
Emotia reîntâlnirii între frati este de nedescris
Dupa intonarea imnului de stat al României, Desteapta-te române, la ora 11.00, a urmat un moment de reculegere în memoria lui Iuliu Maniu si Ion Inculet. Oficialitatile din cele doua comune au semnat mai apoi documentul oficial de înfratire si colaborare între cele doua comune. Imediat dupa semnarea actului administrativ, istoricul Marin Pop a explicat însemnatatea momentului 27 martie 1918, dar a vorbit si despre cât de important este sa reeditam istoria. Au transmis apoi cate un mesaj prefectul Florin Florian si episcopul greco-catolic din Oradea, Virgil Bercea. Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic sustinut de Dinu Iancu Salajanu si corul mixt Ortodox si Greco Catolic din Badacin.

Cadouri cu valoare sentimentala, ca între frati
Dupa semnarea protocolului oficial, reprezentantii celor doua comunitati si-au oferit reciproc câte un cadou simbolic. Preotul Cristian Borz, gazda noastra la Biserica Greco-Catolica din Badacin, le-a oferit oaspetilor din Razeni câte un drapel tricolor si o batista cu monograma familiei Maniu realizata de femeile din sat. Delegatia de la Razeni le-a oferit preotilor din Badacin, dar si primarului Boncidai Csaba si prefectului Florin Florian ciocolata produsa la fabrica Bucuria, renumita în Republica Moldova, si vin de colectie de la Fabrica de îmbuteliere a Vinului „Doina”, din Razeni, care este principala unitate economica de pe raza comunei.

Sursa: http://www.graiulsalajului.ro