„Ieri, 27 martie, în preambulul sedintei de Consiliu Local a avut loc un moment festiv prin care s-a comemorat împlinirea a o suta de ani de când Sfatul Tarii din Basarabia hotara unirea cu România.
La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Malan si Florin Birta, secretarul municipiului – Ionel Vila, prefectul judetului Bihor – Ioan Mihaiu, Episcopul ortodox al Episcopiei Oradiei si Bihorului – Sofronie Drincec, prof. univ. dr. Ion Eremia – decanul Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii de Stat din Republica Moldova, Ilie Leahu – viceprimarul comunei Bacioi si alte personalitati. Din partea Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea a participat Parintele Ovidiu Duma.
Dupa un moment solemn în cadrul caruia a fost intonat Imnul National al României si a fost rostita rugaciunea "Tatal nostru" de catre episcopul Sofronie Drincec, primarul Ilie Bolojan a luat cuvântul, adresându-se celor prezenti: "Multumesc pentru ca se afla alaturi de noi decanul Faultatii de Istorie si Filozofie de la Universitatea din Chisinau, d-lui prof. univ Ion Eremia, care prin intermediul Universitatii Oradea, si multumesc pe acesta cale domnului rector, se afla azi la Oradea la o conferinta stiintifica. De asemenea, multumesc pentru ca se afla alaturi de noi, delegatiei din comuna Bacioi, reprezentata de domnul viceprimar Ilie Leahu, o comuna de 12.000 de locuitori situata în suburbia capitalei Chisinau, comuna care s-a înfratit cu orasul Alesd, iar în aceste zile va semna o declaratie simbolica de reunire a Basarabiei cu România. Multumesc domnului primar de Alesd, Todoca Ioan, d-lui prefect, reprezentantilor cultelor, a serviciilor deconcentrate si tuturor celorlalti oaspeti prezenti azi alaturi de noi".
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre acest moment al istoriei – 27 martie 1918 ca fiind prima etapa din crearea României Mari, urmata apoi pâna la sfârsitul anului 1918 de unirea Bucovinei si a Transilvaniei cu tara mama, amintind cu recunostinta de românii basarabeni care au contribuit hotarâtor la aceasta decizie: Ion Pelivan, Ion Inculet, Pan Halippa, Daniel Ciugureanu si ceilalti membri ai Sfatului Tarii.
"Unirea s-a facut si atunci profitând de o conjunctura externa favorabila, având oameni capabili la conducerea armatei române, a Basarabiei si a Regatului României. O delegatie de elevi de la Liceul Aurel Lazar se afla astazi la Chisinau. Le multumim ca s-au dus sa reprezinte acolo Oradea! Multumesc tinerilor basarabeni din sala pentru prezenta si pentru ca au ales sa fie studenti la universitatea noastra.
La multi ani tuturor românilor, oriunde v-ati afla!", a spus primarul Ilie Bolojan.
În continuare, profesorul Ion Eremia a luat cuvântul, apreciind caldura cu care e primit de fiecare data la Oradea. "Ziua de 27 martie este o zi importanta pentru românii basarabeni. E imporant ca tot ceea ce facem noi cu d-voastra sa fie împartatit de tinerii generatiei de azi. Apreciez prezenta noastra la Oradea ca un pas important spre viitor. Ideea unirii ramâne vie în inimile fiecaruia dintre noi."

Sursa: http://www.oradea.ro