„Au fost mari oameni cei din generatia Centenarului. Reusim noi oare, astazi, sa ne ridicam la nivelul lor? Poate vom reusi sa transmitem acele valori”.

Preasfintia Sa Virgil Bercea

A început la Oradea seria de Conferinte ale Unirii, organizate de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea si Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” în parteneriat cu diferite institutii ale orasului.

Prima dintre aceste conferinte a avut loc în data de 14 februarie 2018 în holul polivalent al Bibliotecii, la care a participat un numeros public, printre care s-au aflat domnul rector al Universitatii din Oradea, Constantin Bungau, domnul Lucian Silaghi, directorul executiv al Directiei pentru cultura Bihor, reprezentanti ai Episcopiei Ortodoxe Oradea si alti reprezentanti ai institutiilor bihorene precum si elevii claselor a XII-a ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” si „Don Orione”.

Gazda evenimentului a fost doamna Ligia Mirisan, directoarea Bibliotecii Judetene care în cuvântul de deschidere a spus: „am încercat sa aducem în fata dumneavoastra acest moment pe care-l clamam, al Centenarului. Conferintele Unirii este un proiect care debuteaza astazi si pe care avem de gând sa-l continuam pe parcursul acestui an”.

Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a subliniat faptul ca: „Conferintele Unirii este un proiect care a plecat de la initiativa dr. Silviu Sana. Proiectul include o serie de conferinte în care vor fi prezentate personalitati care au contribuit la înfaptuirea Marii Unirii, un moment pentru care trebuie sa-i multumim lui Dumnezeu”. Daca ma gândesc în urma, la generatia mea, care este generatia Centenarului, îmi amintesc de bunicul din partea mamei care, desi nu a fost delegat, a fost prezent la Alba Iulia în decembrie 1918. Am avut si un unchi care în fiecare an, pâna la moarte, a calatorit la Alba Iulia de 1 decembrie. În familia noastra era o zi de o mare importanta în care, pe lânga cântece religioase se cânta imnul, sau cântece patriotice”.

Au fost prezentate trei conferinte despre personalitatea a doua figuri marcante ale Unirii, fii ai Bisericii Greco-Catolice, este vorba despre marele om politic Iuliu Maniu si Parintele Vasile Lucaciu. Domnul profesor universitar Blaga Mihoc, a prezentat conferinta cu titlul „Memorandistul Vasile Lucaciu în constiinta poporului român”, Parintele Cristian Borz, parohul de la Badacin, satul natal a lui Iuliu Maniu, a prezentat conferinta cu titlul „Contributia lui Iuliu Maniu la Marea Unire” iar domnul Silviu Sana, istoric si bibliotecar al Bibliotecii Judetene, conferinta cu titlul „Unitatea de neam si limba în cartile vechi românesti”.

Înregistrarea Conferintelor poate fi vizionata aici:
Prima parte: https://www.youtube.com/watch?v=OaoDRAFFvXo&feature=youtu.be

A doua parte: https://www.youtube.com/watch?v=81PwccTkHgI&feature=youtu.be