„S-a încheiat la Bruxelles Adunarea plenara de primavara a episcopilor Comisiei Episcopatelor din Comunitatea Europeana (Comece), cu tema „Locul de munca, mediul înconjurator si etica”.
Unul dintre momentele centrale ale adunarii a fost întâlnirea episcopilor europeni cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker si prim- vicepresedintele acestuia, Frans Timmermans. La aceasta întâlnire, care a avut loc în ajunul summit-ului european de la Bruxelles dedicat crizei din Grecia, episcopii au atins problemele legate de situatia actuala din Europa, viitorul zonei euro si unificarea europeana.
Potrivit unui comunicat de presa al institutiei, cardinalul Reinhard Marx – presedinte al COMECE– crede ca întâlnirea episcopilor catolici din Europa cu responsabilii Comisiei Europene „a fost semnalul unui interes puternic al Comisiei Europene pentru dialogul cu Bisericile”, prevazut de altfel în articolul 17, alineatul 3 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.
Din partea COMECE, a fost expusa problema structurii acestui dialog în viitor. Cardinalul Marx a subliniat ca Biserica Catolica va continua „sa însoteasca procesul de integrare europeana într-un mod constructiv”. Prelatul sustine ca Europa trebuie sa clarifice «sensul solidaritatii» între diferitele tari si sa raspunda provocarilor din domenii precum: drepturile omului, migratiile tinerii sau terorismul:
„Nu în ultimul rând, datorita pietei interne, a mai spus cardinalul Marx, integrarea poate fi socotita un succes unic. Europa are nevoie mai mult ca oricând de unitate, prin valori comune. Batrânul Continent este mai mult decât zona euro”.
Pentru a identifica temele programului politic al Comisiei Europene care au o relevanta specifica pentru Biserica din punct de vedere socio-etic, episcopii s-au întâlnit cu doi functionari publici înalt nivel ai Comisiei, avându-l oaspete în plen si pe fostul presedinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy. Acesta a subliniat în linii mari opinia sa asupra provocarilor actuale ale politicii europene.
Alte argumente atinse pe parcursul întâlnirii cu membrii Comisiei UE au fost: situatia economica, somajul în rândul tinerilor si terorismul. Episcopii Comunitatii Europene si-au afirmat înca o data preocuparea pentru situatia internationala si „suferintele care le traiesc crestinii în diferite parti ale lumii”.
În urma atacurilor de la Paris la 9 ianuarie, episcopii au dedicat în cadrul Adunarii Plenare o seara de discutie cu presedintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, cardinalul Jean-Louis Tauran, asupra potentialului de dialog între crestini si musulmani, si implicatiile acestuia pentru o viata pasnica în Europa.
De asemenea, în timpul Adunarii Plenare care a avut loc de pe 17-20 martie la Bruxelles, episcopii au ales prezidiul COMECE pentru urmatorii 3 ani de activitate: cardinalul Reinhard Marx – arhiepiscop de Monaco si Freising, Germania– a fost A fost reînnoit în functia de presedinte COMECE, iar ca vicepresedinti au fost reconfirmati: episcopul belgian Jean Kockerols – vicar al Diecezei Mechelen-Bruxelles si episcopul italian Gianni Ambrosio – Piacenza-Bobbio.
Cardinalul Marx a anuntat ca urmatoarea Adunare plenara a COMECE va avea loc în perioada 28-30 octombrie 2015, la Paris, înainte de Summit-ul ONU privind schimbarile climatice, care se va desfasura în decembrie 2015, în capitala franceza.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va