„Duminica, 17 decembrie 2017, a fost un moment plin de bucurie si semnificatii pentru comunitatea din Vintere. Centenarul Marii Uniri de la 1918 a fost deschis în colaborare cu Episcopia Greco-Catolica de Oradea, Parohia Vintere si Consiliul Judetean Bihor prin inaugurarea Centrului Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirtea”. Cu aceasta ocazie, Preasfintitul Parinte Episcop Virgil a facut o vizita pastorala, celebrând Sfânta Liturghie împreuna cu preotul paroh Florin Jula si parintele Merca Alexandru.
La finalul cuvântului de învatatura, Preasfintitul Virgil, a mentionat importanta inaugurarii acestui mic centru cultural în localitatea care l-a dat Bisericii si neamului pe Preasfintitul Episcop Iuliu Hirtea, a facut o paralela între personalitatea Majestatii Sale Regele Mihai I al României si Preasfintitul Iuliu Hirtea si, în final, a multumit parintelui dr. Florin Jula pentru efortul si stradania depusa.
Centrul Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirtea” a fost înfiintat din punct de vedere juridic si are doua obiective principale: punerea în evidenta a personalitatii complexe a episcopului Iuliu Hirtea si organizarea diferitelor manifestari culturale.
Dupa Sfânta Liturghie a urmat prima manifestare culturala, prima editia a Concertului de Craciun, sustinut de Camerata Michael Haydn a Filarmonicii de Stat din Oradea, care a avut în repertoriu: W.A. Mozart: Divertimento în Fa major, KV. 138, C.W. Cluck: Dansul spiritelor binecuvântate, T. Albinoni: Adagio în sol major si J.S. Bach: Air din Suita a III-a.
La finalul concertului a avut loc prezentarea de catre dl. prof. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor a centrului cultural de la Vintere, la a carei organizare au contribuit si specialistii institutiei pe care o conduce, asigurând ca pe viitor exista posibilitatea de a se organiza diferite expozitii temporare la Vintere printr-un parteneriat între Muzeului Tarii Crisurilor si Centrul Cultural Catolic Episcop Iuliu Hirtea.
A urmat sfintirea de catre Preasfintitul Virgil a statui Sfintei Rita, sosita în urma cu câteva zile în Vintere. Comunitatea vintereana are o mare veneratie fata de cei doi sfinti ai minunilor, Sf. Anton si Sf. Rita care au ajutat din plin în tot ceea ce se cladeste spiritual în aceasta localitate bihoreana.
Muzeul Bisericesc amenajat în Biserica a fost si el sfintit, dupa care s-a mers în curtea casei parohiale unde a fost inaugurat si sfintit Memorialul dedicat Preasfintitului Iuliu Hirtea.
Centrul Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirtea” este conceput pe mai multe componente: Muzeul Bisericesc, Memorialul, Biblioteca, Spatiu de pastrare si promovare a culturii traditionale si un atelier de pictura. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, la acest moment au fost finalizate primele doua componente.
La finalul manifestarii la care au participat si oficialitati, a avut loc o agapa frateasca.