„Rugaciuni si cântari adresate lui Isus si Mamei ceresti, o raza de soare, un zâmbet cald si prietenos, o mâna întinsa cu dragoste, sentimentul minunat ca suntem într-o mare familie si mai presus de toate, multa credinta … toate acestea le-am regasit si în acest an, la pelerinajul organizat la Manastirea Franciscana Greco-Catolica „Maica Domnului” din Oradea.
Devenita un reper de neocolit pentru credinciosi, manastirea noastra si-a asteptat oaspetii cu bratele deschise, la fel ca si în anii precedenti de „15 august”, când sarbatorim „Adormirea Maicii Domnului si ridicarea ei cu trupul si sufletul la cer”, dar, în acelasi timp si hramul parohiei noastre. Au participat sute de credinciosi din Eparhia de Oradea, toti uniti de acelasi gând de preamarire si ghidati de iubirea pe care o poarta Mamei noastre ceresti.
Programul a început în ziua de 14 august cu Paraclisul Maicii Domnului, urmat de Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Apoi, însotiti de P.S. Virgil Bercea si P.S. László Böcskei, de parintele paroh Mihai Vatamanelu, dar si de alti preoti, credinciosii au participat la Procesiunea Solemna cu Statuia Sfintei Fecioare de la Fatima, prin oras, rostind Rozariul si intonând cântece de lauda si de multumire închinate Maicii Domnului. Dupa un popas la Bazilica Romano-Catolica, unde a avut loc un moment de rugaciune, ne-am întors la manastire, unde au urmat Calea Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie de la ora 22 si procesiunea în jurul Bisericii cu statuia Maicii Domnului si lumânari aprinse.
Primele momente ale zilei de 15 august ne-au gasit uniti în rugaciune, în cadrul unei ore de Adoratie Euharistica, animata de tinerii grupului “Allegria” al parohiei, alaturi de Parintele Ionut Ichim. A fost un moment deosebit, un moment plin de har… un moment în care i-am adus multumire lui Isus, pentru ca ne-a daruit-o pe însasi Mama Sa, sa fie si Mama noastra cereasca.
Dupa binecuvântarea euharistica, credinciosii care au dorit sa se roage sau sa stea câteva clipe în prezenta lui Isus, au avut posibilitatea, portile manastirii ramânând deschise toata noaptea. În zorii zilei, programul Sfintelor Liturghii a continuat si întreaga sarbatoare s-a încheiat cu Sfânta Liturghie Arhiereasca de la ora 10, care a fost oficiata de un sobor de preoti, în frunte cu Preasfintitul Virgil Bercea, în cadrul careia teologului Eduard Fischer i s-a conferit treapta diaconatului.
Multumindu-i Sfintei Fecioare pentru darurile primite, pelerinii s-au reîntors la casele lor, plini de bucurie si pace sufleteasca.