„La sfârsitul saptamânii trecute, 8-9 decembrie, la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea s-a desfasurat conferinta bazata pe exortatia apostolica Amoris laetitia (Bucuria iubirii). Conferentiar a fost parintele profesor Angelo Riva, directorul Centrului Pastoral pentru Comunicatii Sociale al Diecezei de Como, Italia, invitat special pentru a împartasi din experienta pastorala legata de framântarile familiei si pentru a prezenta chei de lectura asupra modului în care trebuie înteleasa Exortatia Papei Francisc.
Evenimentul a fost organizat de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea prin Departamentul pentru Cler si Departamentul pentru Pastoratia Adultilor si a Familiilor. Seria de conferinte a fost adresata atât preotilor, cât si laicilor. Au participat peste 70 de persoane.
În deschidere, parintele Mihai Vatamanelu, vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a subliniat importanta tematicii abordate de conferinta, aceasta fiind de natura sa ajute participantii în maturizarea spirituala pentru a fi astfel în masura sa duca mai departe mesajul lui Cristos, evanghelizând prin cuvânt si prin exemplu.
Parintele Riva a început cu prezentarea structurala a Exortatiei prin care practic Papa exprima doctrina sa cu privire la familii. Apoi, într-o maniera placuta si eficienta, a tratat diverse aspecte de mare interes, subliniind faptul ca nu este potrivita o viziune pesimista asupra familiei, ci una realista, bazata pe proiectul lui Dumnezeu legat de barbat si femeie.
Parintele Riva, beneficiind din plin de arta comunicarii, a explicat pe larg si într-un mod foarte atractiv principalele teme cuprinse în exortatia apostolica. În principal s-a subliniat faptul ca în trecut descrierile legate de casatorie erau mult prea abstracte. Desi este frumos sa avem o viziune teologica înalta, oamenii au nevoie în primul rând de îndrumari practice si concrete la nevoile lor din viata de zi cu zi. Cuvintele magice propuse sotilor sunt: ‚,îmi dai voie”, „îmi cer iertare”, ,,multumesc”. Preotii prezenti au apreciat în mod special mesajul transmis, considerându-l foarte util în activitatea pastorala cu enoriasii.
În concluzie, merita citita si aprofundata aceasta lucrare valorosa, rezultata prin stradania Papei Francisc, ,,paroh al lumii întregi”, si prin rodul muncii episcopilor adunati în Sinod la Roma pe tema familiei crestine.

La final, a luat cuvântul si PS Virgil Bercea care a subliniat importanta de a pune pret pe radacinile noastre si de a ne face o prioritate din a transmite valori morale copiilor nostri, fiindca ,,daruind vei dobândi”.
Acelasi moment a constituit si un prilej de sarbatoare, ierarhul Oradiei aniversându-si ziua de nastere si 20 de ani de pastorire în urbea de pe malul Crisului Repede.
Parintele Angelo Riva a fost, de asemenea, invitat duminica si la Catedrala „Sfântul Nicolae” unde, la invitatia PS Virgil, le-a vorbit si celor prezenti în biserica despre familie si misiunea ei în planul lui Dumnezeu.