„Vicarul Foraneu al Silvaniei, preotul Gheorghe Turcas de la Simleu Silvaniei va lansa în luna septembrie o carte de memorii în care povesteste despre încercarile vietii în tandem cu încercarile Bisericii Greco-Catolice din perioada comunista si postdecembrista.
Volumul intitulat „Istoria traita” urmareste toate etapele vietii, de la copilarie, viata de familie si parcurs profesional pâna la perioada plina de încercari a pastoririi comunitatii greco-catolice din Badacin, apoi etapa în care a fost paroh al Bisericii Mari de lânga Parcul Central, actuala Biserica Ortodoxa Nr. 1 din Simleu Silvaniei si ctitor al Bisericii Greco-Catolice „Sfânta Treime” din aceeasi localitate.
„Motivez aparitia acestui volum «Istoria traita» în primul rând, tinând cont de faptul ca am 78 de ani si am trait în mai multe etape istorice, iar în carte se regaseste câte ceva din fiecare etapa, pentru posteritate. Ceea ce am scris în carte nu e nimic înflorit, nimic neadevarat, numai momente traite. Am scris câteva rânduri despre copilarie, despre Razboi (n.r. cel de-al doilea Razboi Mondial) pentru aceia care nu îsi imagineaza cum s-a desfasurat. Am amintit si despre etapa în care am fost preot la Badacin, vreau sa spun ca nu am sabotat biserica ortodoxa. […] Am fost scos din Biserica noastra (n.r. actuala Biserica Ortodoxa Nr.1 Simleu Silvaniei), iar duminica urmatoare am facut liturghia la mine acasa, dupa care ne-am mutat în Parcul Cetatii, sub cerul liber”, precizeaza autorul volumului, Pr. Gheorghe Turcas.
Cartea promite o serie de marturii ce vor servi întelegerii climatului schimbarilor prin care a trecut Biserica, o relatare împletita cu povestea de viata a parintelui Turcas. În prezent, volumul „Istoria traita” se afla sub tipar si urmeaza sa fie lansat în cursul lunii septembrie.