„În Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea a avut loc în dupa masa zilei de marti, 24 octombrie 2017, o dubla lansare de carte. Este vorba despre doua noi volume: „Portrete” volumul doamnei profesor Otilia Balas, care a fost prezentat de catre domnul Ioan Moldovan, directorul Revistei „Familia” si „Secvente din Evanghelia dupa Luca” a parintelui Renzo Lavatori si Luciano Sole, volum prezentat de catre parintele profesor Buzalic Alexandru. În deschiderea lansarii, corul Seminarului Teologic condus de catre maestrul Radu Muresan au interpretat doua cântari religioase.

Volumul „Portrete” ofera un florilegiu de portrete care, deja, au fost publicate, în eter, pe site-ul Episcopiei de Oradea. În cuvântul de prezentare al cartii, Preasfintia Sa Virgil precizeaza:
«Si, „a luat Isus cu Sine pe Petru si pe Iacov si pe Ioan”, pe muntele Taborului ” si S-a schimbat la fata înaintea lor” (cf. Mc. 9, 2). Sfânta Scriptura ne ofera diverse portrete ale unor personalitati care au marcat trecerea anilor si care au ramas prin timp modele. Ne gândim la un Adam si Eva, sau la un Avraam si Moise, sau la cei 12 apostoli. Fiecare au avut un mod de gândire si de a actiona, fiecare au marcat istoria prin viata lor, fiecare a avut o credinta si un scop uneori definit chiar de Dumnezeu – ma gândesc aici la Profeti -. Pentru unele personalitati se poate usor creiona portretul tocmai din descrierea Cartii Sfinte, altele sunt lasate doar sa se întrevada trasaturile iar altora nestiindu-le numele devin personaje anonime în care ne putem identifica fiecare.

Cartea pe care tocmai o deschideti ne prezinta o serie de „portrete” ale unor personalitati marcante ale Bisericii Greco-Catolice, fii ai acestei Biserici devotati si daruiti nu doar institutiei ci devotati tarii si neamului. Sunt nume cunoscute care au ars pe „un altar” convinsi fiind ca prin viata lor pot contribui la stabilizarea si împamântenirea binelui comun. Au fost si sunt si astazi persoane devotate unui crez si care au stiut mereu sa-si înmulteasca „talantii” primiti de la Domnul spre folosul aproapelui, spre folosul societatii.

Doamna Profesoara Otilia Balas, îndragostita de literatura dar si de istoria Bisericii si a neamului, ne ofera, în aceasta carte, un florilegiu de portrete care, deja, au fost publicate, în eter, pe site-ul Episcopiei de Oradea. Acum avem cartea spre onoarea autoarei si spre bucuria noastra. Cu acribie, meticulozitate si cu „pana” unui bun mânuitor al cuvântului Doamna Otilia Balas creioneaza portretele unor personalitati, de altminteri cunoscute, care sunt si ramân modele pentru noi cei de astazi dar si pentru generatiile ce vor urma. Multumiri si felicitari autoarei!»

Operele scrise de parintele Renzo Lavatori sunt tratate de teologie care corespund, prin continut si stilistica, unui demers sistematic necesar învatarii teologiei si apoi a dezvoltarii gândirii teologice în directiile de cercetare pe care le deschide. Parintele Renzo Lavatori este unul dintre teologii care au consolidat gândirea post-Vatican II, este dascalul de profesie plin de tact pedagogic, ne-a lasat prin scrierile sale reale contributii si un impuls pentru aprofundarea cercetarilor ulterioare în directiile respective, este preotul si omul credintei care stie sa transmita prin prezenta sa o marturie vie a legaturii spirituale care înnobileaza omul si da sens trecerii noastre prin istorie. Toate tratatele de teologie scrise de Don Renzo aduc în discutie aplicatibilitatea cunostintelor în dimensiune evolutiei istorice viitoare. Dumnezeu si omul sunt fata în fata într-o dimensiune mântuitoare, Isus Fiul lui Dumnezeu si fratele nostru întru umanitate este singurul Mântuitor care conduce lumea spre plinirea eshatonului, Darul – Spiritul Sfânt – este agent în lumea de azi si fermentul lumii de mâine, îngerii însotesc istoria creatiei si au misiunea lor legata de a doua venire în glorie a Domnului si de instaurarea Împaratiei lui Dumnezeu.