„Catedrala Sfântul Nicolae a fost astazi, cu ocazia sarbatorii Botezului Domnului (sau Boboteaza), neîncapatoare pentru sutele de crestini care au dorit sa fie alaturi de episcopul lor, P.S. Virgil Bercea, la Sfânta Liturghie si Sfintirea Mare a Apei, aceasta din urma fiind numita si Aghiasma Mare. Denumirea vine din limba greaca, unde aghios înseamna sfintire.
Tinuta în fiecare an, în ziua a sasea a lunii ianuarie, sarbatoarea Bobotezei este menita sa reaminteasca credinciosilor cele petrecute la râul Iordanului. Înca din secolul trei, în „Constitutiile Apostolice” Boboteaza figura deja printre sarbatorile crestine, alaturi de Craciun si de Pasti.
Evenimentul Botezului este descris de catre toti evanghelistii. Isus a venit din Galileea la râul Iordan unde boteza Ioan, cerând sa fie si el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine?”, iar la raspunsul lui Isus ca „asa se cuvine”, a fost botezat de catre Ioan.
Boboteaza este o manifestare (epifanie) a Sfintei Treimi: Fiul este botezat în Iordan de catre Ioan, Spiritul Sfânt se coboara asupra lui Isus în chip de porumbel, iar Tatal din cer îl declara ca fiind Fiul Sau.
Momentul Botezului în Iordan reprezinta, de asemenea, începutul misiunii publice a lui Isus Hristos.