„"Realitate din zilele noastre solicita o majora responsabilitate, la toate nivelurile, nu doar pentru a garanta productia necesara si distribuirea echitabila a roadelor pamântului – acest lucru ar trebui sa fie implicit – însa mai ales pentru tutelarea dreptului fiecarei persoane omenesti de a se hrani potrivit propriilor necesitati, participând totodata la deciziile care-o privesc si la împlinirea propriilor aspiratii, fara a trebui sa se desparta de cei dragi", a spus papa Francisc în discursul adresat luni, 16 octombrie, în cursul diminetii, la sediul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), din Roma, cu prilejul Zilei mondiale a alimentatiei.
0:00
Referindu-se la tema din acest an pentru Ziua mondiala a alimentatiei, zi declarata de Adunarea Generala a ONU si marcata în peste 150 de tari, pontiful a evidentiat ca "legatura dintre lipsa hranei si migratie poate fi înfruntata doar mergând la radacina problemei", evidentiind doua principale obstacole, ce reies din studii ale Natiunilor Unite si ale numeroaselor organizatii ale societatii civile: conflictele si schimbarile climatice.
Papa Francisc: "Cum pot fi depasite conflictele? Dreptul international ne indica mijloacele pentru a le preveni sau rezolva în mod rapid, evitând prelungirea lor si producerea foametei si a distrugerii tesutului social. Sa ne gândim la populatiile martirizate de razboaie care dureaza deja de decenii, conflicte care ar fi putut fi evitate sau cel putin oprite dar care continua sa raspândeasca efectele lor dezastruoase, printre care insecuritatea alimentara si mutarea fortata a persoanelor. Sunt necesare bunavointa si dialogul pentru oprirea conflictelor, fiind nevoie de implicarea profunda pentru o dezarmare graduala si sistematica prevazuta de Carta Natiunilor Unite si pentru a pune capat fatalei plagi a traficului de arme."
"În ceea ce priveste schimbarile climatice, vedem zilnic consecintele", a spus pontiful, subliniind necesitatea "eforturilor în vederea unui consens concret si activ daca se doreste evitarea efectelor celor mai tragice, care vor continua sa apese asupra persoanelor celor mai sarace si mai lipsite de aparare".
Sfântul Parinte nu s-a oprit doar asupra cauzelor care stau la baza insecuritatii alimentatiei si, în consecinta a migratiei, ci a pus accentul pe necesitatea solidaritatii, a cooperarii internationale, a principiului umanitatii astfel încât sa se raspunda la tema propusa de Ziua mondiala a alimentatiei, pentru 2017: "Schimba viitorul migratiei. Investeste în securitatea alimentatiei si dezvoltarea rurala"
Papa Francisc: "Prin urmare îmi pun – si va pun – aceasta întrebare: este prea mult daca s-ar reflecta la introducerea în limbajul cooperarii internationale a categoriei iubirii, exprimata prin gratuitate, egalitate de tratament, solidaritate, cultura daruirii, fraternitate, milostivire? De fapt, aceste cuvinte exprima continutul practic al termenului 'umanitar', atât de folosit în limbajul relatiilor internationale. Este de dorit ca diplomatia si Institutiile multilaterale sa alimenteze si sa organizeze aceasta capacitate de a iubi, deoarece este celea maestra ce garanteaza nu doar securitatea alimentara, ci si securitatea umana în globalitatea sa."
Un moment impresionant al vizitei a fost oprirea papei Francisc, pentru un moment, lânga sculptura din marmura care-l reprezinta pe Aylan, micutul refugiat sirian mort înecat, gasit pe plaja din Bodrum, în Turcia, în octombrie 2015. Imaginea este un simbol al tragediei migratiei, asupra careia papa Francisc a atras atentia în mai multe rânduri.
Statuia este un dar al pontifului facut Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite. Realizata în marmura alba de Carrara, de artistul italian Luigi Prevedel, din Trento, statuia îl înfatiseaza pe copilasul mort si, alaturi de el, sta un înger cuprins de un plâns sfâsietor.
RV/AM
Sursa: http://ro.radiovaticana.va