„Actiunea “Un milion de stele” este o initiativa Caritas si se desfasoara, în prezent, în mai multe tari europene (Germania, Franta, Belgia, Luxemburg, Elvetia si România).
Evenimentul are loc în fiecare an iar anul acesta l-am organizat pentru a cincea oara la Oradea si a doua oara la Beius. Activitatea a facut parte din proiectul „Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei”, cofinantat de catre Consiliul Judetean prin Directia de Dezvoltare si Implementare Proiecte Bihor.
Un milion de stele s-a desfasurat în Piata Unirii din Oradea, în 17 octombrie 2017, si a început cu aprinderea lumânarilor, urmat de un ceremonial de sfintire a lor, cuvântul episcopilor si cuvântul autoritatilor prezente urmate de un moment artistic. Seara s-a încheiat cu binecuvântarea episcopilor si invitarea participantilor sa ia cu ei acasa lumânarile aprinse ca semn de solidaritate cu cei saraci, bolnavi si marginalizati.
Scopul acestui eveniment a fost de a oferi semne vizibile pentru o societate solidara si o lume dreapta, de lupta împotriva saraciei si a excluziunii sociale si consta în iluminarea locurilor si cladirilor reprezentative din cât mai multe orase si comunitati cu ajutorul lumânarilor exterioare si prin chemarea la solidaritate cu cei saraci, bolnavi sau marginalizati.
Totodata se doreste încurajarea cetatenilor de a se implica în crearea unei schimbari reale prin voluntariat, prin donatii de haine si alimente, prin donatii în bani precum si prin alegerea unor produse si servicii oferite de structurile de economie sociala: CEO CONSTRUCT, CEO STORE si ARDOR D-LUX.
PSS Virgil Bercea: suntem aici, în aceasta seara pentru a aprinde o lumânare pentru cei care au mai putin decât mine si decât dumneavoastra, pentru cei care traiesc în conditii mizere fara nici o apartenenta confesionala sau nationala, ei nu sunt nici români, nici maghiari, nici romano catolici, nici greco-catolici, nici ortodocsi, ei sunt saraci. Stim sa ne apropiem de acesti oameni cu suflet curat precum lumina unei lumânari? Reusim cu adevarat sa-i întelegem? Si sa le aducem un moment de pace si de bucurie în sufletul lor?
PSS László Böcskei: Oare este suficient ce facem noi aici? Lumina acestor lumânari nu este suficienta. Este doar un gest. Dar un gest care sa ne lumineze mai mult si sa nu trecem cu prea mare usurinta peste aceste realitati care nu sunt simbolice. Aceste lumânari mai au si un alt mesaj, un mesaj mai personal, pentru ca cei care sunt investiti cu autoritate publica sa o foloseasca spre binele oamenilor, un mesaj pentru noi care ne spunem crestini sa nu ne rezumam doar la cuvinte frumoase, ci sa trecem la fapte si un mesaj catre toti indiferent de apartenenta etnica sau religioasa ca împreuna sa muncim la faurirea unei lumi unde toti sa se simta în siguranta asa cum cere demnitatea omului.
SÁNDOR PÁSZTOR, presedintele Consiliului Judetean Bihor: cred ca cel mai important lucru al acestui eveniment este de a atrage atentia asupra saraciei si sunt multumit ca Consiliul Judetean Bihor a putut fi parte la organizarea acestui eveniment.
Arina Mos, director general Administratia Social Comunitara Oradea: doresc sa multumesc atât în numele ASCO cât si a primarului domnul Ilie Bolojan, celor doua ONG-uri serioase, Caritas Eparhial si Caritas Catolica cu care avem de ani de zile parteneriate loiale si solide. Nu vom putea eradica saracia dar ne putem propunem sa o facem si ne putem propune ca atunci când vedem un om sarman, un om sarac sa nu trecem pe lânga ei sau el indiferenti. Toti daca ne dam mâna si putin de la fiecare dintre noi putem ajuta, putem salva vieti, putem fi aproape si, noi însine putem fi cu sufletul împacat ca am putut face tot ce puteam face pentru semenul nostru.

Coordonator eveniment