„Cea de-a 112-a Adunare Generala a Asociatiunii Transilvane pentru Literatura Româna si Cultura Poporului Român, ASTRA, a avut loc la Carei, unde s-au adunat astristi din toate colturile tarii precum si personalitati marcante ale culturii românesti.

Deschiderea oficiala a avut loc la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei, sala în care s-a constituit Despartamântul ASTRA Carei si în care s-a semnat de catre Iuliu Maniu reinstaurarea administratiei românesti din Carei.
Ca si un continuator al fondatorilor si membrilor din Biserica Greco-Catolica a Asociatiunii Transilvane pentru Literatura Româna si Cultura Poporului Român, prezent la eveniment a fost si Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care a prezentat o alocutiune. Va prezentam în continuare cuvântul ierarhului:

Preasfintia Voastra, Iustin,
Domnule Presedinte al ASTREI
Domnule Presedinte al Academiei Române,
Domnule Prefect,

Doamna Presedinte al Despartamântului Carei

„ASTRA n-a fost, ci va fi” spunea unul dintre fondatorii ASTREI, Canonicul Ioan-Micu Moldovan de la Blaj. Putinele cuvinte includ trasaturile definitorii ale Asociatiunii, din care desprindem privirea viitorului întotdeauna într-o noua dimensiune, a sperantei. Se dorea raspândirea culturii în rândul românilor, se dorea unitatea culturala a românilor, se spera realizarea unirii, între aceleasi hotare, a românilor din cele trei provincii istorice … iar actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 a împlinit speranta.

Astazi, în prezentul pe care îl traim împreuna, aici la Carei, gândul nostru cauta clipa în care sa deschida poarta spre trecutul ASTREI. La sedinta de întemeiere, Episcopul Alexandru Sterca-Sulutiu l-a propus ca presedinte pe Episcopul ortodox Andrei Saguna, vicepresedinte fiind Canonicul Timotei Cipariu, iar secretar, George Baritiu. In anii care au urmat, Blajul a dat presedinti pe Canonicii Timotei Cipariu, Ioan Micu-Moldovan si pe George Baritiu.

Biserica Greco-Catolica venea spre ASTRA cu o bogatie culturala unica -Scoala Ardeleana -. Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior si Ioan Budai-Deleanu au lasat un ,,Crez”: al credintei, al iubirii neamului, al lucrului facut cu ,,smerita slujire” si al sperantei în cauza culturala româneasca din Transilvania. Cât de puternic era înteleasa aceasta slujire, se poate vedea si din viata protopopului de Simleu, Alexandru Sterca-Sulutiu, viitorul Mitropolit, care aducea cu carul tras de boi, manualele si cartile de la Blaj pentru scolile de la Simleu Silvaniei!

Cronica timpului nota referitor la Adunarea Generale din 1911 de la Blaj: ”Venit-au Arhiereii Bisericilor noastre, încununând sarbatoarea cu stralucirea coroanelor arhieresti, a crucilor de aur … Venit-au nemuritorii purtatori ai condeiului, mândria literaturii române, Cosbuc, Caragiale, Iorga si altii multi ce stau în fruntea elitei noastre intelectuale … Venit-au carturarimea noastra de pretutindeni, preoti si mireni cu sufletele înaltate, cu gândul la marele ideal al neamului: unitatea noastra culturala … Venit-au în straie albe … taranii” … iar o alta cronica, tot de la Blaj din 1936, spune ca ”Icoana acelor zile a ramas nestearsa în amintirile celor care au participat, impresionati de Catedrala cu arhitectura occidentala si interior cu suflet rasaritean”, impresionati de participarea Regelui Carol al II-lea al României si a Principelui mostenitor Mihai I.

Libera din 1989, Biserica Unita si-a reluat datoriile, nu îndepartându-se de trecut, de valorile lui, ci cu o deschidere spre nou, atenta la schimbarile intervenite în lume si în lumea noastra. ”Viitorul omului depinde de cultura” : depasirea indiferentei religioase si culturale, depasirea relativizarii normelor etice, a dificultatilor de a gândi si a discerne în transmiterea si primirea eternelor valori umaniste ”trebuie sa implice un sacrificiu” o repeta mereu Papa Francisc. In trecut, ASTRA a lucrat împreuna cu Biserica, este bine sa se reia calea, pentru a-i putea da omului de astazi capacitatea ”de a trai si de a gândi în mod radical, diferit fata de idolii timpului nostru” . O astfel de cultura daruita de ASTRA , cultura autentic crestina, poate sa devina precum ”un strigat de bucurie ce rasuna în dimineata de Paste” .

”Per aspera ad astram“! Convocati astazi sub aceste auspicii la Carei, în anul Domnului 2017, Astristii au datoria sa fie profeti ai timpurilor noi într-o Europa a popoarelor; Astristii au datoria sa considere jertfa înaintasilor sursa de valori perene de transmis generatiilor care vin; Astristii au datoria sa impregneze Literatura Româna si Cultura Poporului Român cu valorile Evangheliei ca parte din marea literatura si cultura a neamurilor. Doar daca gândim astfel putem repeta împreuna cu Ioan-Micu-Moldovan, Canonicul: ”ASTRA n-a fost, ci va fi!”

Curaj si speranta ASTRA!

+ Virgil Bercea