„Totul începe în Noiembrie 2008, când parintele Robert Romulus Popa, în urma cererii facute de Arhiepiscopia Majora Greco-Catolica de la Blaj, este primit în Arhidieceza de Milano cu scopul de a pastori credinciosii români de rit bizantin. Cu binecuvântarea Arhipastorului de atunci, Cardinal Dionigi Tettamanzi, se deschide prima capela Greco-Catolica la Vimodrone. Parohia Dio Trinità d’Amore, deosebit de primitoare ]n persoana parohului Don Mario Guidi, a facut posibila desfasurarea în fiecare duminica a Sfintei Liturghii si multe alte activitati dedicate românilor. Azi se poate întâlni nu doar o comunitate de credinciosi, dar si o mare familie. Ca si semn de recunostinta pentru atentia acordata acestei prezente românesti în propria comunitate parohiala, Don Mario Guidi, în octombrie 2011, primeste demnitatea de stavrofor al Eparhiei de Oradea Mare din mâinile Preasfintiei Sale Virgil Bercea.
Astazi, la aproape un an de la înscaunarea noului arhiepiscop de Milano, Cardinal Angelo Scola, comunitatea româneasca din Milano are motive întemeiate de bucurie, deoarece împreuna cu colaboratorii acestuia, Excelenta Sa Erminio de Scalzi, vicar al diecezei de Milano, Monsenior Gianni Zappa, moderator al curiei de Milano si responsabil cu comunitatile catolice etnice, au permis nu doar continuarea activitatii pastorale a comunitatii noastre din arhidieceza, dar au raspuns afirmativ la posibilitatea de a oficia Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie în cursul diminetii, într-o biserica din centrul orasului.
Începând cu duminica Intrarii lui Isus în Ierusalim, a Floriilor, comunitatea româneasca Greco-catolica din Milano va avea posibilitatea de a celebra Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie în fiecare duminica în cursul diminetii de la orele 11.00, precum si celelalte orânduiri liturgice specifice, pregatitoare marilor praznice si mai cu seama cele din Saptamâna Mare, într-o frumoasa biserica din Milano, San Nicolao. Noul lacas de cult în care se vor ruga credinciosii nostri este situat într-o zona centrala la câteva sute de metri de la statia de metrou / gara Cadorna (M1; M2; Tram: 1; 16; 18; 19; 20; 27; 50; 57; ferrovie nord) în via San Nicolao, la cativa pasi de Corso Magenta, Via Carducci, Castello Sforzesco, Parco Sempione.
Se cuvine, asadar, sa multumim Domnului ca a ascultat rugaciunile ridicate în toti acesti ani de credinciosii comunitatii noastre, dar si acelora care de a acasa s-au rugat necontenit Maicii Domnului pentru binele spiritual al celor plecati.

Florin Moldovan