Adunarea plenara a Conferintei episcopilor din Europa, Minsk, Belarus, 27 Septembrie – 1 Octombrie 2017

La invitatia Excelentei Sale Tadeusz Kondrusiewicz, Arhiepiscop de Minsk-Mohilev, adunarea ecleziala plenara anuala a CCEE, în care presedintii tuturor Conferintelor Episcopilor, din 45 de tari europene participante, va avea loc la Mink (Belarus), în perioada 27 Septembrie – 1 Octombrie 2017

Pentru prima data în istoria CCEE, Adunarea plenara are loc în Belarus, pentru a întâlni comunitatea catolica locala si pentru a sarbatori împreuna cea de-a 750-a aniversare a atestarii orasului Mink, în Cronicile primare, cunoscute si sub denumirea Povesti din trecut, prima carte tiparita în limba belarusa.

Ca obiectiv principal al lucrarilor, episcopii vor dezbate problematica tinerilor, în special imaginea lor în zilele noastre. Adesea dorintele, nevoile, temerile, asteptarile, relatiile lor, provocarile pe care lumea moderna, într-o continua schimbare sunt situate înaintea Bisericii, în ceea ce priveste munca pastorala si propovaduirea Bibliei, tinerilor, care constituie viitorul Bisericii.

Dupa Simpozionul European de la Barcelanona, din luna mai, anul trecut, care a adunat la un loc episcopii, responsabilii cu tineretul, persoanele implicate în munca pastorala, adunare a plenara de la Minsk va fi oportunitate de pregatire pentru urmatorul Sinod al Episcopilor de la Roma, din toamna anului 2018.

A doua tema a dezbaterilor va fi Europa, în special contributia si misiunea Bisericii în construirea unei case comune, care este Europa. La Minsk, presedintii Conferintei Episcopilor vor discuta cum sa se propovaduiasca Evanghelia lui Cristos în Europa.

Ca si marturie a importantei întâlnirii, la deschiderea sesiunii vor participa Exarhul Patriarhal al Belarusului, Mitropolitul Pavel de Minsk si Zaslavl, vice prim-ministrul Republicii Belarus Vasilz Zharko, primarul orasului Andrei Shorets si reprezentanti de alte religii din tara.

În dimineata zilei de joi, 28 septembrie, va avea loc audienta tuturor participantilor la presedintele Republicii Belarus Aleksandr Lukashenko.

Adunarea plenara se va încheia duminica, 1 octombrie, cu participarea episcopilor, împartiti în grupe, în Mases, în diferite parohii din Minsk cu scopul de a face cunoscuta întâlnirea în rândul comunitatii locale.

Traducere: Prof Adina Radu