Expoziţia pictorului și restauratorului Ioan Muntean a fost vernisată ieri, în Cetatea Oradea.
În deschiderea expoziţiei, managerul Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural, Angela Lupşea, a subliniat din nou buna colaborare cu muzeograful Alexandru Constantin Chituță şi implicit cu Asociația Culturală pictor Octavian Smigelschi.
O expoziţie meditativă
Despre Ioan Muntean, Alexandru Constantin Chituță spune că este o persoană implicată, numindu-l „cel mai bun restaurator pe care îl are România”, şi asta pentru că nu a găsit până acum un alt restuarator care să pună pensula pe câteva lucrări asigurate la câteva zeci de milioane de euro, cum ar fi un Bruegel sau un Tizian.
„Când resturezi lucrări de milioane, trebuie să fii şi un restaurator de milioane, şi o persoană de milioane”. În această expoziţie, „Îngeri şi demoni”, pe lîngă aripi se pot observa liniile picturii bizantin, pentru că Iona Muntean este familiarizat cu frescele din mănăstirile din nordul Bucovinei.
Este o expoziţie meditativă, după cum apreciază curatorul. „Sala aceasta s-a transformat într-un micro-cosmos, într-o lume în care fiecare dintre noi vieţuim, în care fiecare dintre noi avem de o parte şi de alta atât persoane care se comportă ca şi îngerii, dar binele are întotdeauna opozanţi pe măsură, aşa încât avem şi oamenii care se aruncă spre lucrui mai întunecate. Deci este o expoziţie care doreşte să ne transpună în viaţa de zi cu zi.
Este o expoziţie care ne transmite relaxare, destindere dar şi un mesaj. Este vorba de libertatea noastră, şi alegerea noastră pentru că toată viaţa noastră suntem puşi în faza de a alege binele sau răul”.
Alexandru Constantin Chituță anunţă că împreună cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu vor fi şi în viitor câteva proiecte de colaborare.
Este vorba despre o expoziţie de carte veche care va fi deschisă spre finalul anului, apoi o expoziţie de 100 de stampe japoneze de la 1750 până la 1900, dar şi o expoziţie retrospectivă de grafică românească, făcând pledoarie pentru cunoaşterea artei româneşti, a valorilor noastre culturale.
Drumul spre lumină
Ioan Muntean este licențiat în pictură la Academia de Arte Vizuale ”Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca. În urma activității desfășurate în cadrul Laboratorului de Restaurare, din anul 2004 sunt acreditat de către Ministerul Culturii în calitate de Expert restaurator pictură ulei iar din anul 2014 de Expert restaurator pictură tempera pe lemn şi lemn policrom. Expoziţia „Îngeri şi Demoni” cuprinde lucrări de 100×120 cm, tempera pe lemn.
„Proiextul de faţă s-a născut în urma frământărilor şi neliniştilor care ne animă existenţa în căutarea dumului bun pe care îl avem de parcurs. Familiarizat cu erminia şi simbolistica artei sacre, din care am preluat o serie de elemente , am încerat o transpunere în spaţiul plastic al acestei lupte continue de căutare a binelui”, explică artistul.
Ioan Muntean spune că prin lucrări trebuie să transmiţi o stare de bine privitorului, pentru că pictura trebuie să fie lucrul acela la care te uiţi şi fie te face să gândeşti, fie îţi dă pur şi simplu energie. Lucrările sale trebuie privite într-o dublă cheie, fiecare având două aspecte: faptele bune şi faptele rele.
Picturile au o parte de lumină care uneori vine şi „loveşte” personajele, multe dintre ele având şi un anumit gen de aripă, care poate fi o aripă de înger care te atinge suav, dar poate fi şi aripa de foc divin care îţi aminteşte că există şi o pedeapsă care va veni. O bună parte din portretele expuse pornesc de la autoportrete, restilizate, refăcute pe o anumită stereotipie pe care o are pictura bizantină.
„Cu aceste lucrări mi-am căutat drumul spre lumină şi în drumul meu am dorit să împărtăşesc cu semenii aceste gânduri lăuntrice care sper să bucure privitorul”, mărturiseşte Ioan Muntean. Una dintre picturi a fost donată de către artist Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural pentru a face parte din patrimoniu.
Colaborarea cu Ioan Muntean va continua, acesta, alături de restaurtorul orădean Curtea Constantin, fiind în viitor protagonist al expoziţiei etapelor resturării tablorilor şi mobilierului de la Casa Darvas – La Roche, după cum anunţă managerul Angela Lupşea.
Sursa: http://www.bihon.ro