Zileos vă salută cu bucurie! Cu aceeași bucurie, vă anunțăm că rugăciunile noastre sunt îndreptate spre voi toți. Cu ce ne ocupăm noi acum? Haideți să vedem.

 Ca și anul trecut, membrii clubului Zileos alături de organizatorii acestuia au participat la Universitatea de vară desfășurată pe platforma cu care ne-am obișnuit cu toții în ultimul timp, Zoom. Tineri, laici, preoți, episcopi, profesori universitari au luat parte la dezbaterea temei ,,O Biserică ce întâmpină tinerii”. Rezultatul? Unul frumos.

În perioada VINERI 21 AUGUST- DUMINICĂ 23 AUGUST 2020 am alternat momentele de învăţătură şi interacţiunile dintre participanţi scopul acestora fiind să căutăm şi să încercăm să găsim noi căi pentru a fi şi mai mult discipoli misionari. Alături de episcopul nostru, Virgil Bercea, de părintele vicar Antoniu Chifor și de Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Făgăraş şi Alba Iulia, Zileos a parcurs un frumos drum de cunoaștere a modului în care Biserica poate să devină parte din viața tinerilor.

Parcursul catehetic realizat de organizația Zileos are ca și prin plan răspunsurile clare, oferite într-o manieră biblică de către persoane specializate în diferite domenii pe care tinerii le solicită în descoperirea drumului lor.   Astfel, prima zi a fost coordonată de Pr. Gilles Routhier, care este profesor şi decan al Facultăţii de Teologie şi de Ştiinţe religioase a Universităţii Laval şi care ne-a prezentat într-un mod teoretic şi practic care sunt consecinţele pastorale a Bisericii ce „iese în lume” şi cum să fii păstor într-o astfel de Biserică. Pr. Yves Guérette, profesor la Facultatea de Teologie şi de Ştiinţe religioase a Universităţii Laval, a fost cel care în a doua zi a prezentat legătura dintre Ziléos şi parcursurile de cateheză gândind propuneri de cateheye biblice şi modalităţi de dezvoltare a unei cateheze mistagogice.

A treia zi a fost coordonată de Pr. François Odinet, preot al Diecezei de Havre din 2014, care predă teologia la Centrul Sèvres al Facultăţii Iezuite din Paris. Alături de el am am descoperit ce trebuie să punem în mişcare în parohii şi în celelalte locuri de învăţare a vieţii creştine (cateheze în şcoli, capelanii…) cu privire la viaţa fraternă, la viaţa de rugăciune, la formare, în special pentru cei care sunt la începutul vieţii de credinţă.  Alături de Gilles Routhier, Yves Guerett și Francois Odinet, îndrumătorii și profesorii noștri pe parcursul Universității de vară şi de de participanții din Franța, Canada, Liban și Romania am descoperit modalitatea prin care Biserica se poate face auzită: prin acceptare, ascultarea nevoilor, prin capacitatea noastră individuala de a-l prezenta pe Isus într-un mod plăcut și prin proiectarea în viitor a visului in cadrul bisericesc (Dumnezeu și, implicit, Biserica, nu trebuie impus, ci trăit.).   Vă invităm alături noi, Grupul Zileos, să îl descoperim pe Isus individual și unic pentru că e odată cu descoperirea lui, viața noastră și a celor din jur devine frumoasă și senină.  Dumnezeu să vă binecuvânteze.  Rămânem uniți în rugăciune.

Împreună am meditat la următoarele cuvinte: • Biserica îl ține captiv pe Dumnezeu. De ce? Pot eu împiedică acest lucru? • Isus bate la ușă nu pentru a intra, ci pentru ca tu să ieși din casă. • Obstacolele interioare și cele exterioare sunt cele care mă împiedică să fiu cu Domnul pentru ceilalți. Care sunt acestea? (teama, orgoliul, singurătatea, cei din jurul meu, etc.)