„Edificarea pacii si grija pentru migranti au fost cele mai importante subiecte din agenda întâlnirii Grupului comun de lucru al Consiliului Mondial al Bisericilor si al Bisericii Catolice. Grupul de dialog, care a fost înfiintat în 1965, s-a întâlnit în perioada 12-15 septembrie în Lisabona, fiind gazduit de Surorile Franciscane Ospitaliere ale Neprihanitei Zamisliri. Întâlnirea a fost sustinuta de Comisia Ecumenica a Episcopilor portughezi, si a inclus o întâlnire cu liderii Bisericilor locale precum si o vizita la Sanctuarul Fecioarei de la Fatima, în acest an aniversar marcând centenarul aparitiilor si canonizarea a doi dintre copiii pastorasi care au vazut aparitiile.
Punctul central al discutiilor l-a constituit rolul culturii, al religiei si al dialogului în edificarea pacii si provocarile si oportunitatile pentru cooperarea ecumenica în sprijinirea migrantilor si refugiatilor. Scopul acestor lucrari, la care au participat experti ai Vaticanului si ai Consiliului Mondial al Bisericilor, a fost acela de a explora posibilitatile pentru o mai mare colaborare practica. Cu privire la vitala edificare a pacii, grupul a recunoscut ca cultura, religia si chiar si dialogul pot fi folosite gresit pentru a produce violenta si conflict. De aceea exista o constientizare tot mai mare în rândul comunitatilor de credinta a nevoii de a construi pe exemplele de succes ale cooperarii ecumenice si de a întari marturia Bisericilor pentru o pace justa.
În mod similar, sarcina urgenta de a primi, a proteja, a integra si a oferi posibilitati migrantilor si refugiatilor cere un raspuns comun al tuturor Bisericilor si cooperarea cu altii care lucreaza în acest domeniu, au afirmat membrii grupului. Ei au subliniat în particular faptul ca Bisericile membre sunt angajate sa întareasca o cultura a deschiderii si includerii, pentru a combate rasismul si respingerea refugiatilor.

Sursa: http://www.catholica.ro