„Asociatia Fostilor Detinuti Politic din România-Filiala Bihor si Asociatia ”Cei 40 de Mucenici” au organizat lansarea brosurii intitulata ”Rezistenta si Represiune în Bihor”. Lucrarea Cristinei Puscas, muzeograf la Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, contribuie la o mai larga informare a turistilor, în special straini, cu privire la ororile regimului comunist din România.
Lansarea brosurii informative, într-un tiraj de 500 exemplare si tiparirea în limbile româna, maghiara si engleza, sunt activitati într-un proiect care si-a propus sa promoveze Memorialul ”Rezistenta si Represiune în Bihor”, un spatiu expozitional din cadrul Muzeului Cetatii si Orasului Oradea, un loc al memoriei dedicat martiriului fostilor detinuti politic din Bihor si celor care au fost încarcerati în cele trei centre de represiune din Oradea: Lagarul de internati nr. 1 din Cetatea Oradea, Securitatea si Penitenciarul. Evenimentul a fost integrat în cadrul celui de-al XXIV-lea Congres National al Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din România, la care au participat 200 de delegati, fosti detinuti politic din 34 de filiale judetene. Printre invitati s-au aflat PS Virgil Bercea, episcop Greco-Catolic de Oradea, preotul Nicolae Bordasiu, care, între anii 1948-1955, a stat ascuns prin satele bihorene, fiind cautat de securitate pentru o condamnare în lipsa la 20 de ani închisoare, dar si Octav Bjoza, presedintele AFDPR si Lucian Silaghi, presedintele AFDPR Bihor.

“Multumesc Consiliului Judetean care ne-a sprijinit toate proiectele prin viu promovarea memoriei detinutilor politic bihoreni sau care au trecut prin centrele de represiune din Oradea. Peste o luna de zile, vom lansa o carte care cuprinde 25 de interviuri-chestionar realizate cu fosti detinuti politic”, ne-a declarat Cristina Puscas, autoarea brosurii. Valoarea proiectului este de 8.159,9 lei, din care contributia Directiei de Dezvoltare si Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Judetean Bihor este de 7.149,9 lei. În cadrul congresului AFDPR care are loc în Baile Felix, delegatii vor propune modificarea Decretului Lege nr. 118/1990, privind includerea printre beneficiarii acestei legi si a copiilor fostilor detinuti politic.

Sursa: http://newsbihor.ro