De Francesca Lozito

La 29 septembrie 1979, papa Ioan Paul al II-lea celebreaza Liturghia la sanctuarul din Knock în Irlanda. Ziua urmatoare peste un milion de persoane îl vor urma pe drumul spre Dublin. La Phoenix Park, unde pontiful a celebrat liturghia finala a calatoriei, erau cu adevarat toti irlandezii: pentru o tara care de la întemeierea sa în 1916 a avut mereu o legatura foarte puternica între stat si Biserica, prezenta succesorului lui Petru nu putea sa fie decât un fapt epocal. Din pacate, de atunci n-a mai existat o ocazie asa de mare în Irlanda, dar anul viitor, exact la treizeci si noua de ani dupa Ioan Paul al II-lea, papa Francisc se va întoarce pe insula. A ales-o ca sediu pentru Întâlnirea Mondiala a Familiilor în 2018. A cerut ca pregatirea sa se bazeze pe Amoris laetitia.

Si ieri (21 august 2017), chiar la Knock, cu ocazia novenei anuale, sub o ploaie "mocaneasca" – nimic îngrijorator pentru clima de pe insula – a avut loc prezentarea initiativelor care vor avea loc exact la un an de la întâlnire. De fapt, chiar sâmbata, 21 august 2018 va începe Festivalul Familiilor, o saptamâna de întâlniri care vor culmina duminica urmatoare cu liturghia lui Francisc la Dublin. Desigur organizatorii nu au ambitia de a repeta aceleasi cifre oceanice. Stiu ca Irlanda s-a schimbat profund de atunci. Dar exista ambitii diferite si cu siguranta nu mai putin importante fata de ceea ce s-ar putea întâmpla anul viitor.

Le explica secretarul general al întâlnirii mondiale, parintele Timothy Bartlett. Crescut la Ardoyne, nordul Belfastului, are o istorie de vocatie marcata de Troubles, revoltele impregnate de violenta sectara între protestanti si catolici timp de peste patruzeci de ani si care au marcat direct familia sa. "Aveam 14 ani în 1979 si m-a lovit foarte rau faptul ca papa n-a venit în nord. De fapt, vizita a fost stearsa în ultimul moment din motive de securitate. Daca papa Francisc va fi cu noi anul viitor, una din dorinte este ca papa pentru prima data din totdeauna sa poata vizita Irlanda de Nord". Care face parte din Marea Britanie din punct de vedere politic, dar care este, din punct de vedere eclezial, parte integranta a unicei Biserici catolice (sediul primatului este, de fapt, la Armagh, una dintre cele sase comitate din nord, nr). Parintele Bartlett a fost secretar al cardinalului Brady în timpurile în care acesta din urma era primatul. S-a ocupat chiar de pace si reconciliere. Dar si de chestiunea dureroasa a abuzurilor. Spune despre sine ca a fost "împrumutat" la Dublin în acest an de pregatire. Desigur, alegerea unui secretar din afara diecezei este neobisnuita, dar probabil si acesta este un semn al schimbarii care are loc în Biserica din Irlanda.

Impresia pe care conform parintelui Bartlett vrea s-o dea lumii aceasta Biserica anul viitor este ca este "primitoare, ospitaliera si bucuroasa". Asadar, nu e vorba de a face discutii teologice de nivel înalt, ci de a declina "Evanghelia familiei bucurie a lumii" care este sloganul întâlnirii 2018. "În scrisoarea de convocare la Întâlnirea Mondiala a Familiilor publicata în martie – mai explica Bartlett – papa a cerut în mod explicit ca Întâlnirea Mondiala sa poata fi o ocazie de reflectie cu familiile si pentru familii. Am pregatit pentru aceasta un program accesibil atât parohiilor noastre cât si la nivel international, prin instrumente online Amoris app (care va fi online în saptamânile urmatoare), situl internet www.amoris.ie care are ca slogan "Sa vorbim despre familii, sa fim familii". Apoi vor fi sase mini-studiouri de televiziune din toata lumea în care vor fi înregistrate transmisiuni despre tema. Si vor fi produse 4 desene animate pentru a o explica tema si copiilor".

Icoana întâlnirii prezentata în timpul întâlnirii de la Knock va fi dusa acum în cele 26 dieceze irlandeze. Si rugaciunea oficiala, deja tradusa în diferite limbi, a fost prezentata si publicata pe sit. Împreuna cu programul.

(Dupa Vatican Insider, 22 august 2017)
Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro