„Festivitatea de deschidere a Olimpiadei nationale de religie catolica a avut loc joi, 9 aprilie la orele 18.00 în sala festiva a Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” Oradea. PS Virgil Bercea, presedintele onorific al comisiei olimpiadei, a urat bun venit oaspetilor care provin din 13 judete ale tarii, subliniind faptul ca, înainte de a fi o competitie, aceasta olimpiada reprezinta un act prin care elevii participanti, dar si profesorii, dovedesc ca îl iubesc pe Dumnezeu. A luat apoi cuvântul Prof. Daniel Negrean, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Bihor, subliniind în cuvintele sale importanta scolilor greco-catolice pentru “formarea constiintei nationale la români”, “evidentierea originii noastre latine”, “formarea si dezvoltarea culturii si a învatamântului românesc”. Cuvântul inspectorului scolar general din partea Ministerului Educatiei Nationale, Prof. Catalin Pîslaru, a fost citit de catre Pr. Florin Negrutiu, inspector de religie în Inspectoratul Scolar Judetean Bihor. A urmat apoi cuvântul Parintelui Alexandru Buzalic, presedintele executiv al comisiei de olimpiada si al Prof. Andrei Cristea, directorul Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, gazda evenimentului.
În a doua parte a festivitatii de deschidere a fost prezentat un spectacol artistic realizat de aceluiasi liceu.
Astazi, 10 aprilie, elevii olimpici si profesorii însotitori au participat la Sf. Liturghie în ritul latin, celebrata în Capela Sfintii Trei Ierarhi a Seminarului Teologic Greco-Catolic la orele 7.30, iar la orele 10.00 a început examenul propriu zis. Dupa amiaza se vor face vizite ghidate în Oradea, Baile 1 Mai si Baile Felix, iar la orele 20.30 se vor afisa rezultatele si vor putea fi depuse contestatiile. Vineri, 11 aprilie, toti elevii si profesorii însotitori vor participa la Sf. Liturghie arhiereasca în rit oriental în Catedrala Sf. Nicolae din Oradea de la orele 9.30. La orele 11.30, în sala festiva a Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” va avea loc festivitatea de premiere.
Olimpiada nationala de religie catolica este la editia a IV-a, desfasurându-se la Oradea pentru a doua oara (prima oara s-a desfasurat în anul 2010). Participa elevi din clasele VII-XII de la liceele romano-catolice si greco-catolice confesionale, dar si de la alte scoli si licee în care se preda religie catolica, din tara. Participantii provin din judetele Alba, Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Brasov, Cluj, Iasi, Maramures, Neamt, Satu Mare, Salaj, Suceava, Timis, si din municipiul Bucuresti.
Evenimentul este organizat de catre Ministerul Educatiei Nationale în colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Bihor si Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” Oradea si se încadreaza în aninersarea a 230 de ani de la înfintarea primei scoli greco catolice pentru români în Oradea.