„„Iata acum cât este de bine si de frumos, când fratii sunt împreuna în acelasi loc!” (Ps. 132,1).
Cu bucurie, Eparhia de Cluj-Gherla primeste vizita confratilor Episcopi catolici din Eparhiile si Diecezele din România, cu ocazia sesiunii de primavara a Conferintei Episcopilor din România (CER), ce se va desfasura în perioada 3-5 mai 2017, la Cluj-Napoca. Aceasta sesiune va fi onorata de prezenta ambasadorului Vaticanului la Bucuresti, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nuntiul Apostolic în România si Republica Moldova. De asemenea, la acest eveniment va participa si Episcopul romano-catolic de Chisinau, Excelenta Sa Anton Cosa.
Întâlnirea arhipastorilor catolici este, de fiecare data, o frumoasa ocazie de comunicare, dezbatere si colaborare pentru abordarea unor teme sau solutionarea unor probleme de actualitate aflate pe agenda discutiilor în plen si pe sectiuni.
Asa cum se obisnuieste, la fiecare sesiune a Conferintei Episcopilor Catolici, munca de reflectie se va împleti cu rugaciunea. Vor avea loc doua celebrari liturgice publice, în ziua de joi, 4 mai, la ora 17.00, la Catedrala greco-catolica „Schimbarea la Fata”, în rit bizantin, iar a doua zi, vineri 5 mai, de la ora 7.30, la biserica romano-catolica „Sf. Mihail”, în rit latin. Episcopatul Catolic va avea si alte puncte culturale în program, între care participarea la spectacolul de opera „Don Carlo„, la Opera Nationala Româna din Cluj-Napoca.
Ne rugam Bunului Dumnezeu, ca aceasta sesiune de primavara a CER, sa constituie un moment de întarire a comuniunii, colaborarii si împreuna-lucrarii episcopatului catolic, spre preamarirea lui Dumnezeu si mântuirea sufletelor.
„Unde este unire acolo a poruncit Domnul binecuvântarea si viata pâna în veac!” (Ps. 132,3).
Cristos a Înviat!

Biroul de presa

al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla

pr. Daniel Avram, consilier eparhial

cu mass-media si ecumenism

tel. 0729884889

ANEXA
Date despre Conferinta Episcopilor din România
În forma ei actuala, Conferinta Episcopilor din România (CER) dateaza din 16 martie 1991, având la baza Protocolul nr. 855/1990 al Congregatiei pentru Episcopi si al Congregatiei pentru Bisericile Orientale. Primul Presedinte al CER a fost Eminenta Sa Cardinalul Alexandru Todea, ales la Roma, pe data de 20 martie 1991, cu ocazia primei vizite ad limina a întregului episcopat catolic din România.
Conferinta este alcatuita din toti Episcopii diecezani si eparhiali, precum si Episcopii coadiutori, respectiv toti Episcopii auxiliari din România. La întrunirile plenare pot asista Arhiepiscopii si Episcopii emeriti sau alti invitati.
Reuniunea CER are loc de doua ori pe an (mai, septembrie) existând sesiuni plenare, pe sectiuni si extraordinare. CER are doua sectiuni: sectiunea latina si sectiunea bizantina. Presedintele si vicepresedintele sunt alesi, prin alternanta, unul de rit latin iar celalalt de rit bizantin.
În România sunt 13 circumscriptii ecleziastice cu 16 Episcopi:
Arhiepiscopia Majora greco-catolica de Alba Iulia si Fagaras (cu sediul la Blaj), cu cinci episcopii sufragane: Oradea Mare, Lugoj, Cluj-Gherla, Maramures (cu sediul la Baia Mare) si „Sf. Vasile” – Bucuresti.
Mitropolia romano-catolica de Bucuresti, cu patru episcopii sufragane: Iasi, Oradea, Satu-Mare si Timisoara.
Arhiepiscopia romano-catolica de Alba-Iulia, sub jurisdictia directa a Sfântului Scaun al Romei.
Ordinariatul Armenilor Catolici rezidenti în România (cu sediul la Gherla) cu Administrator Apostolic.

Sursa: http://www.bru.ro