„Raportul Comisiei Statelor Unite pentru libertatea religioasa la nivel international, prezentat de secretarul de Stat american Rex Tillerson, acuza în mod particular Arabia Saudita, Bahrain, China Sudan si Turcia de grave încalcari ale libertatii religioase. Reactiile nu au întârziat sa apara.
Lumea contemporana este marcata de o larga raspândire si de intensificarea încalcarii libertatii religioase. Acesta este aspectul cel mai alarmant care reiese din raportul Comisiei pentru libertatea religioasa a Departamentului de Stat american, primul publicat sub presedintia lui Donald Trump.
Textul de 243 de pagini – la care se refera Radio Vatican – evidentiaza discriminarile si persecutiile comise în diferitele natiuni ale lumii, semnalând statele unde au loc abuzurile cele mai grave prin alcatuirea listei ,,Tarilor deosebit de îngrijoratoare”. Dintre acestea amintim: Republica Uniunea Myanmar, Republica Centrafricana, China, Eritreea, Iran, Nigeria, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, Arabia Saudita, Sudan, Siria, Tadjikistan,Turkmenistan si Vietnam. În a doua categorie intra: Cuba, Egipt, Iraq si Afganistan, state unde persista abuzurile dar care înregistreaza îmbunatatirea conditiilor.
Raportul contine o serie de recomandari în materie de politica externa ale presedintelui, ale secretarului de Stat si ale Congresului Statelor Unite. De asemenea sunt enumerate restrictii ascunse sub pretextul ordinii juridice care limiteaza construirea edificiilor de cult, legi care împiedica libertatea de cult, de exprimare si de opinie. În anumite situatii se ajunge la arestari abuzive si atacuri brutale savarsite de grupari teroriste de matrice integralista care controleaza parti din teritoriul unor state. Normele care privesc blasfemia sunt un exemplu care ilustreaza cum guvernele folosesc legislatia ca mijloc de limitare a libertatii religioase, sub pretextul nevoii de a proteja religiile contra defaimarii.
În timpul prezentarii textului, secretarul de Stat american s-a aratat împotriva conditiilor de exercitare a libertatii religioase din anumite tari aliate ale Statelor Unite. În mod special au fost amintite Bahrain si Arabia Saudita, citându-se pedepsele pentru infractiunile de apostazie, ateism, blasfemie si insulta împotriva interpretarii de stat a islamului. Tillerson a condamnat cu severitate violentele Statului Islamic împotriva crestinilor, credinciosilor yazidi si împotriva siitilor. Acesta nu a ezitat sa foloseasca cuvinte dure împotriva autoritatilor din Turcia, tara membra a NATO, acuzate ca au limitat drepturile umane ale minoritatilor religioase. Critici au fost adresate si Iranului, Sudanului, Chinei – acuzata ca persecuta crestinii, membri Falun Gong si budistii tibetani – si pentru prima data Rusiei, dupa ce în data de 20 aprilie a anului curent, Curtea Suprema rusa a emis o sentinta care interzice prezenta Martorilor lui Iehova în aceasta tara.
Reactiile anumitor tari citate au fost imediate. Purtatorul de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor Externe a anuntat: ,,China protesteaza oficial împotriva Statelor Unite” deoarece ,,asa numitul raport ignora faptele”. Functionarii iranieni acuza Departamentul de Stat ca ar fi difuzat un raport ,,partinitor”.