EXERCIȚII SPIRITUALE PENTRU FAMILII EPARHIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ ORADEA

18-20 MARTIE 2022 – Pensiunea ”Colț de Rai” – Zalău

„CREZUL SOȚILOR”

 

Între 18 și 20 martie au avut loc la Pensiunea ”Colț de Rai”, de lângă Municipiul Zalău, exerciții spirituale pentru familii. În fiecare zi au fost ținute conferințe. În total au fost cinci conferințe. A fost și posibilitatea pentru împărtășiri. Împărtășirile au avut scopul, să se exprime ce a atins pe fiecare cuplu în parte, să se poată învăța din experiențele lor, din viața lor matrimonială, și cum implementează viața de cuplu, care se desfășoară în familie și societate, cum se poate concorda viața matrimonială de creștin, cu lumea cotidiană, cu familia.

La aceasta a contribuit Relatorul Don Renzo Bonetti – Expert în Pastorația Familiei la nivel internațional si pentru o lungă perioadă de timp Director al Biroului Național pentru Pastorația Familiei în cadrul Conferinței Episcopale Italiene,  prin impulsurile date din experiența sa sacerdotală și de învățat al Bisericii Catolice Universale, și anume: cuplurile sunt conștiente, că sunt soți de Cristos; șoții sunt părtași a iubirii materne și paterne al Tatălui, Creatorul tuturor văzutelor și nevăzutelor; soții cred în Mirele Bisericii, Fiul lui Dumnezeu; soții sunt conștienți, că Spiritul Sfânt, care oferă iubirea și reînnoiește fidelitatea noastră; Iubirea a fost lăsată ca expresie nupțială în Euharistie, o iubire dăruită în chip fidel; fiecare familie devine Evanghelie vie între oameni; Sacramentul Căsătoriei consacră relația de soț și soție; Isus rămâne credincios fiecărui cuplu, chiar și când este criză; că Sacramentul Căsătoriei este indisolubil; că în celebrarea Euharistiei duminicale fiecare familie poate redescoperi și trăi vocația proprie. Aceasta este o scurtă prezentare a Crezului Soților, analizată și prezentată de Don Renzo Bonetti.

Translatori și Moderatorii Conferințelor au fost: Pr. Dr. Mihai Tegzeș – Vicar Eparhial cu Pastorația Laicilor, Responsabilul Departamentului pentru Familii și Adulți, și Pr. Mihai Vătămănelu – Vicar General. În ziua de 20 martie a.c., Duminica a 2a a Sfântului Marelui Post (a Sfântului Grigorie Palamas) a fost celebrată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Biserica Greco-Catolică ”Sfânta Familie” din Zalău. Protos a fost Pr. Vicar General Mihai Vătămănelu. Au mai celebrat împreună, Pr. Protopop de Zalău Valer Părău, Pr. Vicar Eparhial pentru Laici Dr. Mihai Tegzeș, Don Renzo Bonetti și un sobor de preoți. Atât la conferințe de la începerea acestora cât și finalul Liturghiei Duminicale a fost transmis și salutul arhieresc al Preasfinției Sale Dr. Virgil Bercea, care din motive pastorale bine-întemeiate nu a putut să fie prezent, luând parte la o Conferință în Slovacia.

Credința întărește speranța. Amândouă aprind iubirea. Înțelepciunea ne face să fim drepți. După care prindem curajul necesar. Iar astfel vom fi cumpătați. Și în acest mod ni se clarifică, că Isus Cristos este Calea, Viața și Adevărul. Acestea sunt principii atât pentru viața matrimonială cât și în toate situațiile din viața creștinească. Și în acest mod persistă fidelitatea și iubirea în cupluri, între soți.

Subdiacon Mag. Eugen Clintoc