„„Saluta-l pe fratele meu Kirill, Patriarhul Moscovei si a întregii Rusii”, cu acest mesaj din partea Papei Francisc, Cardinalul Parolin, Secretarul de Stat al Vaticanului, s-a întâlnit cu capul Bisericii Ortodoxe ruse, Patriarhul Kirill. Întâlnirea a urmat dupa întrevederea avuta cu ministrul de externe Sergey Lavrov. Patriarhul Kirill la primit pe Cardinalul Parolin la manastirea Danilovski, si care a raspuns printr-un zâmbet si un simplu „Grazie” (Multumesc) la cuvintele trimise de catre Suveranul Pontif.

A fost de asemenea amintita întâlnirea care a avut loc în februarie 2016, în Cuba, de catre Papa Francisc si Patriarhul rus, care a reprezentat un pas înainte în relatiile bilaterale dintre cele doua Biserici, Catolica si Ortodoxa. Unul din beneficiile acelei întâlniri istorice a fost mutarea în aceasta vara de la Bari, ale relicvelor Sfântului Nicolae, Sfântul care aduna credinciosii din ambele traditii .
„Aproximativ 2.300.000 de persoane au venerat relicva Sfântului”, a afirmat în cadrul întâlnirii Patriarhul. „Un eveniment exceptional pentru istoria Bisericilor noastre”, la care Cardinalul a raspuns: „Ecumenismul sfinteniei este adevarat si exista: Sfintii ne unesc pentru ca ei sunt aproape de Dumnezeu, ei fiind cei care ne pot ajuta sa depasim dificultatile din relatiile noastre trecute si care ne conduc spre îmbratisarea fraterna si comuniunea euharistica”.

Patriarhul Kiril a subliniat faptul ca: „colaborarea dintre Biserica Ortodoxa si cea Catolica privind asistenta umanitara ale populatiilor care sufera din cauza conflictelor în Mediul Orient poate fi un important factor de unitate”. Si pot dezvolta un rol de pace si în dureroasa situatie din Ucraina: „atunci când persoanele sunt în conflict, Biserica nu poate juca nici un alt rol, decât cel al împacarii” a spus Patriarhul Kirill, care a mai subliniat ca asupra acestei teme a rolului Bisericii în conflictul din Ucraina „exista apropiere” cu Vaticanul.