„«O mama care ne îngrijeste, ne protejeaza, se înalta si ne arata dragostea sa fara nicio piedica. Ea cunoaste temerile noastre, cele mai ascunse. Ea stie visele noastre cele mai profunde si ni le aminteste atunci când noi ne pierdem, ratacind prin lume» (Papa Francisc): aceasta siguranta i-a condus pe credinciosii parohiei “Nasterea Maicii Domnului” din Baile “1 Mai”, Betfia si AGRU Oradea, în pelerinajul organizat sâmbata, 5 august a.c., la Sanctuarul Arhiepiscopal Major “Fecioara Saracilor” de la Carbunari. În ciuda caldurii toride, cei mai multi dintre ei si-au împlinit dorinta de vedea pentru prima oara centrul spiritual si istoric al Blajului, unde au vizitat Catedrala Arhiepiscopala Majora “Sf. Treime”, monument de capatâi, a carui arhitectura a inspirat si constructia bisericutei din Baile “1 Mai”-Haieu.
«La anuntul pelerinajului la Blaj-Carbunari am raspuns din primul moment ‘Da’. Astfel mi-a fost împlinit un vis si un gând dorit de a ajunge în ‘Mica Roma’ a ‘Luceafarului românesc’. Blajul, cu aceasta superba catedrala m-a impresionat profund, iconostasul construit cu multa maiestrie, bolta minunata. Mormântul cardinalului nostru Alexandru Todea asezat în partea stânga, iar în partea dreapta mormântul celui care a pus temelia unei însemnate asezari românesti, Inocentiu Micu Klein. Am apreciat cuvântul parintelui Daniel Câmpeanu de la Catedrala Arhepiscopala, din care am înteles importanta mare a Blajului: mare centru al învatamâtului românesc, lumina spiritualitatii românilor transilvaneni; la Blaj s-a tiparit prima carte cu caractere latinesti, primele carti de istorie nationala; (…)aici s-a strigat dorinta de ‘unire’ a românilor din Transilvania cu fratii de peste Carpati», spune doamna Cornelia Antal, una dintre participante.
Dupa vizita ghidata a Catedralei, pelerinii au avut bucuria de a primi binecuvântarea PS Virgil Bercea, aflat în zona, care i-a însotit sufleteste pe tot parcursul pelerinajului. Itinerariul a continuat cu urcarea la pas de rugaciune prin padurea Carbunari si sosirea la Sanctuarul “Fecioarei Saracilor”. Un grup de copii însotiti de sora Benigna din Congregatia “Maicii Domnului” din arhidieceza, i-a asteptat pe oaspetii bihoreni. Aici a fost savârsita Sfânta Liturghie celebrata de pr. Stefan Madarasi, cu participarea pr. Matei Chiriloaei, a ipodiaconului Cistian Borota, si un moment de reculegere tinut la mormântul parintelui Jean Baptiste Robin, primul rector al Sanctuarului arhieparhial de la a carui trecere la Domnul s-au împlinit de curând 3 ani.
«Dumnezeu ne iubeste asa cum suntem, cu defecte, cu calitati. Dar vrea ceva special de la noi: sa nu ramânem în aceste imperfectiuni, ci sa ne straduim zilnic pentru a schimba ceva în noi, ca sa ne facem tot mai vrednici de iubirea pe care El ne-o poarta. Pelerinajul ne ajuta sa întelegem ca schimbarea sufleteasca trebuie sa înceapa de astazi, nu de mâine sau de mai târziu»: cu aceasta idee de meditatie a ramas din predica de la Sfânta Liturghie teologul Cristian Hodut, pelerin la Sanctuarul marian.
Devenit loc de pelerinaj din 1936, oaza de refugiu sufletesc în inima «Gradinii Maicii Domnului», Sanctuarul de la Carbunari este an de an prilejul multor pelerini din întreaga tara care ajung la capela dedicata aparitiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux pentru a se încarca sufleteste si a obtine iertarea pacatelor.
«Sanctuarul Fecioarei Saracilor, asezat într-o poienita din padurea de la Carbunari, un loc minunat, feeric, mi-a umplut inima de multa pace. Liturghia la care am luat parte împreuna a fost înaltatoare, hranindu-ma din plin spiritual», scrie una dintre credincioasele parohiei greco-catolice din Baile “1 Mai”. Tot dânsa marturiseste:
«La sfârsitul liturghiei, prin rugaciunea la intentia Sfântului Parinte am primit indulgenta plenara. Mica capela a Sfintei Fecioare a saracilor m-a impresionat, aflând mesajul ei adresat noua:‘Vreau sa alin suferintele!’, ‘Credeti în mine si eu voi crede în voi!’, ‘Rugati-va mult!’».
Încarcati de iubire si cântec, scaldati în pace, pelerinii au revenit în aceeasi zi acasa, de unde îsi propun sa faca an de an acest pelerinaj închinat Sfintei Fecioare a Saracilor. Initiativa, sustinuta de Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici, în colaborare cu AGRU Oradea, aflata la prima editie în comunitatea din Baile “1 Mai” si Betfia, s-a aratat a fi totodata un prilej de (re)cunoastere, deschidere fata de ceilalti, respect si iubire comunitara. Acestea i-au facut sa înteleaga pe participanti ca pelerinajul este Calea pe care parcurgem când Timpul lui Dumnezeu coincide cu timpul omului…
«Sfânta Fecioara a Saracilor, Maica Mântuitorului, Maica lui Dumnezeu, îti multumim!».
„Sfânta Fecioara a Saracilor, izvor de haruri”,
