„La împlinirea celor doua secole de la ridicarea la rang de Episcopie, prin Bula Papei Pius al VII-lea în 17 iulie 1817, dieceza de Cuneo s-a aflat în sarbatoare.

În prezenta a peste zece mii de credinciosi care se aflau în Piata Galimberti, s-a celebrat Sfânta Liturghie de catre trimisul special al Sfântului Parinte Papa Francisc, Eminenta Sa Giuseppe Bertello, presedintele Guvernului Statului Vatican, alaturi de care au celebrat: Cardinalul Severino Poletto, arhiepiscop emerit de Torino, toti episcopii regiunii, precum si nuntii apostolici, originari din Piemonte: Celestno Migliore, nuntiu apostolic în Rusia, Aldo Giordano, nuntiu apostolic în Venezuela, Giorgio Lingua, nuntiu apostolic în Cuba.

La invitatia Excelentei Sale Piero Delbosco, episcopul de Cuneo, la sarbatoarea Diecezei a participat si Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, însotit de catre parintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Sfintii Trei Ierarhi si fratele Florin Bode, vicerectorul Seminarului.

În cuvântul de învatatura transmis de catre Cardinalul Giuseppe Bertello, a fost subliniat faptul ca: „Biserica doreste sa fie partener pe drumul vietii al fiecarui om, si prin misiunea sa evanghelizatoarea doreste sa colaboreze la edificarea unei societati bazata pe valorile dreptatii, fraternitatii si solidaritatii”. Si ca un semn vazut al acestei actiuni caritabile, colecta care s-a adunat cu ocazia acestei sarbatori, va servi pentru construirea unei case, care va fi destinata refugiatilor.

Tot în cadrul celebrarii a fost citit si decretul Congregatiei pentru Cultul Divin care l-a proclamat pe Sfântul Dalmazzo, ca al doilea patron al Diecezei.