Se împlinesc 200 de ani de când a trecut la Domnul Ion Budai Deleanu, scriitor, filolog, lingvist, istoric și jurist, corifeu al Școlii Ardelene.
Unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai acestui curent de emancipare culturală și socială a românilor din Transilvania a fost hunedoreanul Ion Budai Deleanu, născut nu departe de Orăștie, în satul Cigmău. A fost primul dintre cei zece copii ai preotului greco-catolic Solomon Budai din Cigmău.

Între 1780 până la 1856 parohia din Cigmău număra cinci preoți Budai. Budai-Deleanu a avut un frate secretar tesaurisat în Sibiu, un alt frate impiegat la oficiul salinelor din Oradea Mare și se presupune că un alt frate a fost preotul Salamon Budai din Cigmău, în perioada 1780-1800, iar întâia școală din Cigmău se deschide în 1849 în casa învățătorului Petru Budai.

Ion Budai Deleanu a urmat seminarul greco-catolic din Blaj și apoi Facultatea de Filosofie din Viena trece apoi la Facultatea de Teologie. Obține titlul de doctor în filosofie. Câștigă o solidă cultură umanistă și adâncește studiul limbii latine și învață limbile germană, franceză și italiană. În timpul studiilor de la Viena i-a cunoscut pe Samuil Micu, Petru Maior și pe Gheorghe Șincai. A împărtășit convingerile iluministe ale acestora.

Autorul primei epopei în limba română, „poemationul eroi-comic” Țiganiada sau Tabăra țiganilor. Opera aparține genului epic în versuri, fiind o epopee eroi-comică, singura epopee românească terminată, care are ca temă lumea pe dos, parodierea ordinii universale. Este un uriaș al literaturii române, puțin cunoscut din păcate, operele sale fiind publicate pentru prima dată mult după moartea sa.

Reprezentanții Școlii Ardelene au fost pe nedrept marginalizați în istoria oficială a României din cauza apartenenței lor la Biserica Greco-Catolică, interzisă în perioada comunistă și oarecum tolerată după 1989.

Sursa:
Greco-catolicii
https://glasul-hd.ro/istoria-cum-nu-e-scrisa-manuale-ion-budai-deleanu-carturarul-uitat-al-hunedoarei/
http://www.rador.ro/2020/01/06/portret-ioan-budai-deleanu-reprezentant-de-marca-al-scolii-ardelene-apologet-al-unitatii-noastre-nationale/