„Duminica a doua dupa Sarbatoarea Coborârii Sfântului Spirit (a chemarii primilor apostoli), a fost moment de bucurie spirituala pentru credinciosii greco-catolici oradeni si cei veniti din judetul Salaj. În Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, au avut loc doua evenimente de o mare intensitate spirituala: primul moment a fost cel în care sapte seminaristi din anul 2, au depus în fata Preasfintiei Sale Virgil, cererea pentru diaconat si preotie, ca si o pregatire pentru misiunea de slujire la care au fost chemati si al doilea moment a fost hirotonirea în treapta preotiei a doi diaconi.

Dupa Iesirea cea Mare cu Sfintele Daruri, a urmat înconjurarea Sfintei Mese a celor doi candidati la treapta Preotiei si rugaciunile de consacrare, urmate de învesmântarea neo-hirotonitilor.

Cuvântul de învatatura adresat de catre Preasfintia Sa Virgil, referitor la Pericopa Evanghelica, s-a axat pe „chemare”. „Cu ce chemare i-a chemat Mântuitorul de au lasat totul? Care a fost motivul pentru care ei au lasat totul, ce i-a miscat ca sa-L urmeze?”. De asemenea Preasfintitul Parinte a adus si niste exemple din lume, care s-au întors spre ei însisi, schimbându-si viata, oameni pe care Domnul îi cheama pentru a darui tot ceea ce este mai bun pentru omenire. Chemarea nu este altceva decât libertate, iubire, buna întelegere, fericire.
La sfârsitul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii, Preasfintia Sa înconjurat de un numeros sobor de preoti, a oficiat Slujba Parastasului pentru sufletul adormitei în Domnul, Florica Duma, credincioasa frecventa a Bisericii noastre, la împlinirea celor sase saptamâni, de la trecerea la Domnul. Au participat la Slujba de pomenire interpreti ai muzicii populare bihorene, cunoscuti si apropiati ai doamnei Florica Duma. La finalul Parastasului, Preasfintia Sa Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea a amintit faptul ca acum iubita interpreta a folclorului „cânta alaturi de îngeri în Împaratia lui Dumnezeu” dând marire Domnului.
La final, cei doi noi preoti au împartit, Preasfintiei Sale, preotilor si credinciosilor binecuvântarea.

Parintele Chiriloaei Matei Claudiu s-a nascut la data de 15 mai 1987, în perioada 2002-2006 urmeaza Liceul Teologic Romano Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman, urmeaza apoi în perioada 2009-2013 studiile Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din cadrul Departamentului Oradea, urmate de cursurile de master în 2013- 2015 la Oradea si o specializare în Drept Canonic Oriental la Institutul Pontifical Oriental din Roma în perioada 2013-2016. Este casatorit din 30 iulie 2016.

Parintele Severian, calugar la Manastirea „Sfântul Nicolae” din Sumal, a primit tunsura monahala în 19 august 2012, este originar din parohia Ardud, absolvent al Seminarului si al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Oradea si absolvent al unui master la Institutul Pontifical Oriental din Roma.