„În data de 5 februarie se împlinesc 64 de ani de la moartea marelui om politic Iuliu Maniu în închisoarea din Sighet.

Iuliu Maniu se afla în arest din 14 iulie 1947, în urma înscenarii de la Tamadau. Prin sentinta data la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare pe viata. A fost trimis la penitenciarul din Galati, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. În august 1951 a fost transferat împreuna cu Mihalache si alti national-taranisti la Sighet.

Binecuvântarea finala înainte de moarte i-a fost oferita lui Iuliu Maniu, de catre Eminenta Sa Alexandru Cardinal Todea la Sarbatoarea Întâmpinarii Domnului, cu trei zile înainte de a trece spre Casa Tatalui Ceresc. Redam în continuare marturia Excelentei Sale:

„Vreau sa va spun, de asemenea, ca noi aveam obiceiul, la fiecare deces, de a ierta de pacate, si ca am facut-o si în acea celula, a lui G.B. [George Bratianu]. Cu Maniu a fost altfel, deoarece nu aveam dreptul sa ma apropii. înainte de 2 februarie 1953, când el era bolnav si sfârsitul sau era aproape, Carandino [Nicolae Carandino] mi-a cerut sa fac unele lucruri, l-am spus: «Pe 2 este sarbatoare si Sfânta Fecioara trebuie sa ajute. Pregatiti-l, sa fie atent, voi încerca sa-i acord iertarea pacatelor si el nu trebuie sa faca nimic, ci sa regrete doar pacatele trecutului». Asa s-au petrecut lucrurile si l-am iertat de pacate cu matura în mâna”.

„Marturie” Episcop Alexandru Todea