„1. În urma cu 100 de ani (1917), „în Valea Iria, în luna lui Mai / Fecioara Maria cobora din Rai”, la Fatima.
În luna lui Mai, în prima Sfânta Duminica (7 mai), cu ocazia întâlnirii lunare plenare a Reuniunii mariane din Parohia Beius, am pasit spiritual prin rugaciune, comemorare binecuvântata si adoratie în întâmpinarea Fecioarei Maria, care înca odata si mereu coboara din Rai, îngaduindu-ne sa-i contemplam, cu privirile sufletelor noastre, chipul Ei slavit, sa-i ascultam îndemnurile, sa-L întâlnim, prin intermediul Ei, pe Tatal ceresc.
Preasfânta Fecioara, ne-a „surâs frumos” si „blând”, „ne-a vorbit cu glas duios” (cum spune cântecul „În Valea Iria”). Solia ne-a fost adusa, de la cei „trei ciobanei” de catre trei marianisti: Gligor Ana, Darabaneanu Maria Tatiana si protopopul parintele Zima Zorel.
Cu acest prilej, dupa evocarea succinta a celor cinci aparitii a Sfintei Fecioare Maria, doamna Aurelia Gligor, o statornica marianista, a relatat momentele de profunda emotie si înaltare spirituala traite cu ocazia recentului pelerinaj la Fatima. Parintele Zorel a clarificat interpretarea spirituala a fenomenului Fatima, subliniind esentialul mesajului transmis: schimbarea mentalitatilor, convertirea, chemarea la pocainta prin rugaciune si prin aceasta la fapte crestinesti.
2. Tot „în luna lui Mai” s-au adunat în aceeasi clipa a lumii greco-catolice, cei 56 de pelerini credinciosi ai Protopopiatului din „Valea Beiusului” (Stei, Valea de Jos, Dragoteni, Pocola, Beius), împreuna cu preotii parohi, s-au alaturat multelor sute de pelerini din toate eparhiile, la Sighetu Marmatiei, în data de 13 mai.
Un drum de 600 de km, parcursi cu autocarul, dus-întors, a fost transformat într-un spatiu al rugaciunilor, mai ales, Rozarul, evocari ai episcopilor greco-catolici martiri ai Bisericii noastre, torturati si ucisi în închisorile comuniste precum cea de la Sighetu Marmatiei, si de asemenea evocarea aparitiei Sfintei Fecioare Maria la Fatima, realizate de preotii Zima Zorel si Emil Ghiurca. Acestia, cu o deosebita pricepere si pedagogie preoteasca, au asigurat copiilor pelerini (în numar destul mare) o atmosfera destinsa specifica vârstei, prin cântece si jocuri de factura religioasa.
Fara cuvinte voit îngrijite, asezate în declamari stereotipe în aceasta zi savârsitu-sa întarirea credintei, plamadirea activa a sperantei si calea deschisa spre iubirea fata de Dumnezeu si semenii nostri.
3. Si iarasi „în luna lui Mai”, la Biserica „Sfintii Trei Ierarhi” din Beius, duminica 14 mai, credinciosii parohiei au participat la „Întâlnirea parohiala a familiilor” si au ascultat o conferinta spirituala pe tema „Iertarea în familie” ca o virtute de reînnoire si reînflacarare a iubirii, sustinuta de parintele Mihai Tegzes, responsabil cu pastoratia familiilor la nivel eparhial.
De la Familia Sfânta, la familiile credinciosilor si pâna la Familia mare a Bisericii noastre, ca un fir calauzitor iubirea aproapelui hraneste speranta si împreuna asigura credinta în Dumnezeu. Participantii au trait convingerea ca trainicia familiei nu exista doar sub urarea „casa de piatra” ci prin îndemnul crestin „îngaduiti-va unul pe altul”.
4. Si înca o data „în luna lui Mai”, în noaptea de 19 spre 20, la Biserica „Schimbarea la Fata” din Stei, Protopopiatul Beius, prin stradania mereu neobosita a parintelui Ghiurca Emil s-a savârsit o desavârsire în credinta: „Noaptea de Veghe” sub cupola cifrei „100”; o suta de ani de la aparitia Sfintei Fecioare Maria de la Fatima si cea de-a suta Noapte de Veghe.
Biserica a fost neîncapatoare pentru cele câteva sute de credinciosi veniti din diferite regiuni ale Tarii, astfel ca cei din afara cladirii au urmarit rugaciunile cu ajutorul imaginilor proiectate pe un ecran. Credinciosii prezenti au avut prilejul sa fie binecuvântati de PSS. Virgil, episcop de Oradea, care a condus concelebrarea Sfintei Liturghii împreuna cu un sobor de preoti.
5. Si înca… înca „în luna lui Mai”, în fapt de seara a zilei de 20 mai, Statueta Sfintei Fecioare de la Fatima, încoronata „Regina lumii” a parcurs un pelerinaj în parohiile Valea de Jos si Delani, unde zeci de credinciosi si-au exprimat prin rugaciune, cânt si lacrimi dragostea fata de Mama noastra cereasca. În aceeasi seara, statueta a ajuns în parohia Beius.
Duminica, 21 mai, Sfânta Liturghie a fost precedata de procesiunea credinciosilor ce au urmat statueta Sfintei Fecioare în jurul Bisericii. Liturghia a fost concelebrata de parintele paroh Zorel Zima si parintele viceparoh Iosif Slobodnic, care au rostit si rugaciunea de „întâmpinare” alaturi de preotii din Protopopiat. Dupa celebrare s-a rostit rugaciunea de consacrare la Inima Neprihanita a Fecioarei Maria de Fatima, iar grupuri de enoriasi (copiii si tinerii de la oratoriul „Colt de Rai” alaturi de profesoara lor, Carmen Zima, adultii de la Reuniunea mariana „Regina Pacii”) au înaltat diverse invocatiuni si rugaciuni în cinstea Maicii Sfinte. În timp ce corul „Ioan Busitia”, sub dirijarea domnului Zoltan Boldis, a intonat cântecele: „În Valea Iria”, „Ave Mari, gratia plena”, credinciosii au trecut prin fata statuetei, adresând Sfintei Fecioare rugaciuni, rugaminti si mesaje.
Aceasta duminica sfânta, binecuvântata de Dumnezeu, s-a finalizat ca si corolar cu Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu de la Fatima.
Fecioara Maria si-a încheiat pelerinajul din Protopopiat în parohia Pocola, unde parintele paroh Marius Bota a exprimat dincolo de rugaciune, în plus, o recunostinta a comunitatii fata de Maica Domnului, care a mijlocit pentru renovarea si înfrumusetarea bisericii.
6. Si fiindca suntem „în luna lui Mai”, „surâsul lui Dumnezeu” (Episcopul Ioan Suciu) a luminat înca o data biserica din Beius, luni 22 mai, la Liturghia de dimineata, când preotii Zorel si Iosif, au marcat ziua Sfintei Rita asternând, împreuna cu credinciosi prezenti, petale de rugaciuni si trandafiri la icoana si în amintirea Sfintei.