În seara zilei de joi, 28 octombrie 2021, a avut loc la Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae” din Oradea, comemorarea arestării Episcopilor greco-catolici martiri, beatificați de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, în 2 iunie 2019. Evenimentul supranumit și ,,Noaptea arestărilor”, care are loc în fiecare an, dorește să trezească în inimile credincioșilor amintirea dureroasă a tuturor întâmplărilor petrecute în faza incipientă și imediat următoare a instaurării regimului ateu comunist în România.

În 27/28 octombrie 1948, episcopii noștri au fost arestați. Aceștia erau Valeriu Train Frențiu, Episcopul de Oradea-Mare, Iuliu Hossu, Episcopul de Cluj-Gherla, Ioan Bălan, Episcopul de Lugoj, Alexandru Rusu, Episcop de Maramureș, Ioan Suciu, Episcop și Administrator Apostolic al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. La 29 octombrie, a fost arestat și Vasile Aftenie, Episcop auxiliar de București și Tit Liviu Chinezu, protopop de București.

În predica sa din 19 mai 1991, în Catedrala Micii Rome a Blajului, Cardinalul Alexandru Todea spunea: „Noi nu am suferit pentru viața economică, nici pentru activitatea politică. Am suferit pentru credință! Asta-i deosebirea față de toată suferința care a fost pe pământul acesta – și care a fost foarte multă! – suferința pentru credință și, mai ales, pentru Capul Bisericii! Am fost puși în situația: ori te lepezi de Roma Catolică, ori te așteaptă Siberia și toate închisorile! Și Blajul, în fruntea Bisericii Române Unite cu Roma, a răspuns prin glasul Episcopului arhanghel Ionel Suciu: «Mai bine murim decât să trădăm! Astea-s convingerile noastre!»”, întocmai cunoscutei formulări a Cardinalului Iuliu Hossu: „Credința noastră este viața noastră”

În Catedrala Sf. Nicolae din Oradea, seara dedicată comemorării a început prin vizionarea unui documentar despre Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu, bunul păstor al Eparhiei de Oradea Mare, care a fost arestat în seara de 28 octombrie 1948. Materialul video a fost realizat de către Episcopia noastră la aniversarea unui an de la beatificarea episcopilor martiri.

După vizionarea filmului, care a evidențiat meritele deosebite ale Fericitului Frențiu, Părintele Rector al Seminarului Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi” a celebrat Acatistul Fericiților Episcopi Martiri, fiind susținut de către corul Seminarului, dirijat de către Maestrul Radu Mureșan. Pe tot parcursul serii, moaștele a patru dintre cei șapte episcopi martiri au fost expuse spre venerare în Catedrala orădeană.

În final, Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, a ținut un cuvânt de învățătură, surprinzând momentele întunecate din 1948 și mulțumind lui Dumnezeu pentru exemplul Fericiților Martiri de statornicie în credință, în fața prigoanei comuniste. Aceștia sunt pentru noi toți un exemplu de urmat în trăirea și apărarea credinței. Felul în care ei au făcut acest lucru a înnobilat Biserica noastră.

Fericiților episcopi martiri, cu rugăciunile voastre țineți aprinsă flacăra speranței Bisericii; Voi care, pentru a fi asemănători lui Isus, ați primit cu răbdare să luați parte la agonia și la Crucea lui, și, în unire cu Inima neprihănită a Maicii Sfinte, ați așteptat cu încredere bucuria Învierii, însoțiți-ne cu ajutorul vostru, ca să primesc harurile de care avem nevoie. Ocrotiți-ne întotdeauna să facem binele, să putem ierta și să iubim Adevărul lui Hristos, singurul în stare să ne facă liberi. Amin!

Andrei ALEXA

Anul III

Dominic CHIVARI

Anul IV

Sursa: seminaroradea.ro