Ne spunea Papa Francisc, cu ocazia unei alocuțiuni, că Biserica noastră nu crește prin prozelitism, ci prin „atracție”. Atracția aceasta pornește din strădania și vrednicia preoțească căutată, apreciată de credincioșii bisericii. În șirul strădaniilor pastorale preoțești se înscriu două evenimente petrecute în parohia Beiuș, în acest început de primăvară.

Primul eveniment a avut ca generic Ziua Mondială a Rugăciunii, mișcare a Forului Ecumenic al Femeilor Creștine din România. La începutul acestei luni, pe 3 martie de la ora 16.00, a avut loc o întâlnire a credincioșilor greco-catolici, romano-catolici, ortodocși și reformați, în principal credincioase. Doamna profesor Carmen Zima a dat startul acțiunii, vorbind despre istoricul evenimentului și a anunțat tema „Vă rog… să vă îndurați unii pe alții în dragoste” (Ef 4, 1-7). S-au rostit de către credincioasele prezente: rugăciunea de deschidere, Psalmul 85 și invocațiile. Preoții au citit Apostolul și apoi Evanghelia (Ioan 15, 12-14.17). La finalul activității, preoții Zima Zorel (greco-catolic), Jitaru Sel Anton ( romano-catolic) și  Reman Ștefan (reformat) au rostit scurte cuvinte de învățătură și au dat binecuvântarea tuturor celor prezenți.

Cel de-al doilea eveniment, petrecut în data de 10 martie, după Sfânta Liturghie, a avut ca generic „8 Martie – Ziua Femeii”. Copiii de la Oratoriul Colț de Rai, pregătiți de profesor Carmen Zima, au prezentat un frumos program artistic închinat mamei, deosebit de emoționant, aducând în colțul ochilor, mamelor, bunicelor și taților prezenți, duioasa lacrimă de iubire și recunoștință. La final, tânăra Miriam Zima, a cântat un cântec de dor pentru mamele din Cer. Ambele evenimente au putut fi urmărite cu drag și de către cele „care din binecuvântate pricini ” nu au putut fi prezente, datorită transmisiunii live pe grupul pastoral „BGC Beiuș” de pe platforma Facebook. Frumusețea evenimentului, încărcătura emoțională o traducem, în acest final de articol, prin parafrazarea unui proverb evreiesc și spunem: „Pentru ca Dumnezeu să fie pretutindeni, a creat mamele”.

Ioan Dărăbăneanu
Protopopiatul Greco-Catolic de Beiuș