Blaj, 28-30 septembrie 2017

La lucrarile Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica, reunit la Blaj în sesiune ordinara între 28-30 septembrie 2017, au participat cu ocazia centenarului înfiintarii Congregatiei pentru Bisericile Orientale, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri, împreuna cu Nuntiul Apostolic în România, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia.

Cu acest prilej, a fost organizata o expozitie si o sesiune de comunicari în cadrul Muzeului Arhiepiscopiei Majore. Episcopii sinodali împreuna cu Înaltii Oaspeti au celebrat Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopala Majora ”Sfânta Treime” din Blaj, dupa care a fost sfintita piatra de temelie pentru un nou locas de cult destinat credinciosilor de etnie rroma din Blaj.

În cadrul lucrarilor sinodale a fost adoptat Ghidul de conduita anticoruptie pentru personalul din cadrul Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica, si s-a reflectat asupra formularii unui Directoriu pentru protectia minorilor, în conformitate cu cerintele Sfântului Scaun.

Alte teme abordate au fost legate de pregatirile pentru celebrarea centenarului Unirii de la 1918, proiectul unui nou Evangheliar, cauza de beatificare a Episcopilor morti în faima de martiri sub regimul comunist aflata în faza de definitivare, chestiuni ecumenice precum si situatia comunitatilor greco-catolice în diaspora.

Urmatoarea Sesiune sinodala ordinara se va desfasura în perioada 2-4 mai 2018 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Sinodul Episcopilor îi reuneste pe toti Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, din România si din afara granitelor tarii, reunindu-se în sesiune ordinara de doua ori pe an, primavara si toamna.

Notar