„Andreas, Dario, Mattia, Gabriele, Rolando Francesco, Alfonso, Andrea, Octavio Angel, David Behbud si Aniello sunt numele celor zece diaconi de la diferite seminarii din Roma pe care papa Francisc i-a sfintit întru preotie duminica, 7 mai 2017, în bazilica San Pietro. Firesti si profunde, emotiile parintilor si rudelor noilor preoti la Sfânta Liturghie prezidata de papa Francisc în cursul diminetii de duminica, a patra din timpul Pastelui, numita prin traditie ”A Bunul Pastor”, dupa evanghelia proclamata în liturgia latina despre Isus care se prezinta drept Pastorul cel bun.

Dorinta daruirii depline, care i-a mânat si i-a sustinut în decursul anilor de formare pe candidatii la sacramentul preotiei, a atins punctul culminant, s-ar putea spune, în momentul în care s-au prosternat la pamânt în fata altarului si a poporului lui Dumnezeu, în timp ce adunarea liturgica implora ajutorul ceresc prin ”Litania tuturor sfintilor”. Întrebarile rituale marcheaza asumarea publica a noii conditii de viata:
Papa Francisc: ”Vreti sa fiti tot mai strâns uniti cu Cristos, marele preot, care ca victima fara pata s-a oferit Tatalui pentru noi, consacrându-va voi însiva lui Dumnezeu împreuna cu el pentru mântuirea tuturor oamenilor?”
Candidatii la hirotonirea preoteasca au raspuns personal: ”Da, cu ajutorul lui Dumnezeu, vreau!”.
La predica Sfintei Liturghii, papa Francisc a urmat indicatiile rituale si a spus ca viitorii preoti ”au fost alesi de Domnul Isus nu ca sa faca cariera, ci ca sa îndeplineasca aceasta slujire”. Prima îndatorire a unui preot este predicarea Cuvântului lui Dumnezeu:
Papa Francisc: ”Învatatura voastra sa fie hrana pentru Poporul lui Dumnezeu, o învatatura simpla, cum vorbea Domnul, care ajunge la inima. Nu faceti omilii prea intelectuale si elaborate: vorbiti în mod simplu, vorbiti inimilor. Aceasta predica va fi adevarata hrana. Bucurie si sprijin pentru credinciosi sa fie si parfumul vietii voastre, caci cuvântul fara exemplul vietii nu este de folos. Mai bine sa te întorci înapoi. Viata duplicitara este o boala urâta în Biserica”.
De aici, insistenta Sfântului Parinte pe importanta marturiei personale. ”Un preot care a studiat, probabil, multa teologie si a facut unul, doua sau trei doctorate, dar nu a învatat sa duca Crucea lui Cristos, nu este de folos. Va fi un bun academician, un bun profesor, dar nu un preot”.
A doua îndatorire a preotului este celebrarea sacramentelor:
Papa Francisc: ”Prin Botez veti adauga noi credinciosi la poporul lui Dumnezeu. Prin sacramentul Penitentei veti ierta pacatele în numele lui Cristos si al Bisericii. Va rog, va cer în numele lui Cristos si al Bisericii sa fiti milostivi. Întotdeauna. Sa nu puneti pe umerii credinciosilor poveri pe care nu le pot duce, si nici voi nu le puteti duce. Isus i-a dojenit din acest motiv pe învatatorii legii si i-a numit ipocriti. Prin Uleiul sfintit veti aduce usurare celor bolnavi. Una din obligatii, poate plicticoasa si chiar dureroasa, este sa mergeti sa-i vizitati pe cei bolnavi. Sa o faceti voi însiva. Da, e bine sa mearga si credinciosii laici, diaconii, dar nu va feriti sa atingeti trupul lui Cristos care sufera în cei bolnavi: aceasta va va sfinti pe voi, va va apropia de Cristos”.
În fine, ultimul îndemn al Sfântului Parinte adresat noilor preoti, chemati sa practice în bucurie si caritate lucrarea preoteasca a lui Cristos:
Papa Francisc: ”Fiti bucurosi, niciodata tristi, cu bucuria slujirii lui Cristos chiar si în mijlocul suferintelor, neîntelegerilor si pacatelor proprii. Sa pastrati mereu înaintea ochilor exemplul Bunului Pastor, care nu a venit ca sa fie slujit, ci ca sa slujeasca. Va rog, nu fiti «domni», nu fiti «clerici ai statului», ci pastori, pastori ai Poporului lui Dumnezeu”.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va