Cluj-Napoca, Nr. 78/04.05.2017

Noi, episcopii catolici din România reuniti în perioada 3-5 mai 2017 la Cluj-Napoca, în sesiunea plenara de primavara a Conferintei Episcopale Române, am luat act de amânarea discutiilor cu privire la cererea de modificare si reformulare a articolului 48, alin. 1 din Constitutia României, dupa cum urmeaza:
„Familia se întemeiaza pe casatoria liber consimtita între un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si îndatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”.
Reafirmam, împreuna cu cele 3 milioane de cetateni, care au semnat un demers în aceasta privinta, ca înlocuirea termenului „soti” din actuala Constitutie cu sintagma „un barbat si o femeie” reflecta cu mai mare claritate modul de întelegere a ceea ce este casatoria crestina si familia în România. Doar casatoria dintre un barbat si o femeie, si numai în acest caz vorbim de casatorie, poate garanta supravietuirea unei societati si a culturii sale; aceasta nu poate fi pusa pe picior de egalitate cu alt fel de uniuni pe care echivocul din termenul „soti” îl poate ascunde.
Constitutia are menirea de a sta la baza unei legislatii adecvate în domeniul familiei în care sa fie tutelate drepturile fiecaruia si sa fie respectata natura lucrurilor în traditia crestina; termenii „casatorie” si „familie” neputând fi utilizati decât pentru a defini realitatea uniunii stabile si deschise la viata dintre un barbat si o femeie. Cea mai buna modalitate în care Statul poate tutela drepturile universale ale persoanei umane, demnitatea si integritatea sa, este de a apara drepturile familiei.
Familia, al carei nucleu de baza este legatura dintre un barbat si o femeie, nu este o structura impusa persoanei, ci este locul natural în care fiinta umana vine la existenta si în care poate sa creasca în modul cel mai propice. Familia este locul natural al relatiei parinti-copii. Persoana umana primeste în familie acea protectie naturala împotriva dificultatilor de natura fizica, morala, spirituala. Iata de ce familia este marea resursa a societatii.
Ca institutie sociala naturala, casatoria dintre un barbat si o femeie sta la temelia civilizatiei în societate. Fara casatorie nu ar exista stabilitate pentru copii si, în consecinta, nu ar exista o comunitate autentic umana. Avantajele casatoriei naturale sunt incomensurabile în plan economic si social, moral, cultural si spiritual, educativ. De fapt, casatoria crestina are rolul unui sistem de imunitate national.
Cu grija pentru viitor, pentru integritatea si sanatatea morala a cetatenilor României pe care o slujim în calitate de membri ai Bisericii si ai societatii, reafirmam necesitatea revizuirii articolului 48, alin. 1, în sensul mai sus precizat. Trimitem aceasta scrisoare deschisa în dorinta de a apara si promova adevarul despre casatorie si familie.