„Episcopii catolici de rit latin si bizantin din România si Republica Moldova au celebrat Sfânta Liturghie, în Catedrala episcopala greco-catolica "Schimbarea la Fata" din Cluj-Napoca, în dupa-amiaza zilei de joi, 4 mai 2017, eveniment solemn prilejuit de desfasurarea (între 3 si 5 mai 2017) a sesiunii de primavara a Conferintei Episcopilor Catolici din România în urbea de pe Somes.
Un sir de 16 Ierarhi si aprox. 100 de preoti, au intrat în procesiune în Catedrala, pe acordurile înaltatoare – Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat – intonate de Corul catedralei "Magnificat" dirijat de prof. Alexandru Suciu, care a dat raspunsurile liturgice. Au participat la acest moment de comuniune si rugaciune, preoti vicari, protopopi si parohi; amintim protopopii greco-catolici de Cluj pr. Cristian Sabau si pr. Marius Unguresan si pe pr. protopop Kovacs Sandor, din protopopiatul romano-catolic Cluj-Dabâca. S-au unit în rugaciune si un mare numar de persoane consacrate: surori ale Ordinului "Sf. Vasile cel Mare" cu Maica Marcela, superioara provinciala, Calugari ai Ordinului "Sf. Vasile cel Mare" cu pr. protoegumen Laurian Daboc, surori ale Congregatiei Surorilor Maicii Domnului cu Maica Paula, superioara generala, preoti si calugari din Societatea lui Isus cu pr. Henryk Urban superior local, alte ordine si congregatii de viata consacrata, asociatii din cadrul eparhiei de Cluj-Gherla, precum ASTRU, AGRU, Reuniunea Mariana, Caritas eparhial s.a., reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale si sute de credinciosi greco-catolici, romano-catolici, dar si ortodocsi, fiindca celebrarea a avut o puternica nota ecumenica.
A fost primit si condus în fata Sf. Altar, ca invitat de onoare, Înaltpreasfintitul Ierarh al Bisericii Ortodoxe, IPS Andrei Andreicut, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului. Prezenta Înaltpreasfintiei Sale este un motiv de bucurie, deoarece un tel al Bisericii Greco-Catolice, înca de la întemeierea ei, a fost si este unitatea de neam si tara, de credinta în unicul Dumnezeu. Cât de frumos rostea Sf. Papa Ioan Paul al II-lea, participând la celebrarea ortodoxa de la Bucuresti, în 1999: "Sa izbuc­ne­asca din Bise­rica Orto­doxa Româna si din cea Cato­lica o sin­gura cân­tare de pre­a­ma­rire a numelui Dom­nului! Sa for­meze o sim­fonie de gla­suri expri­mând fra­tie­tatea cor­diala a rapor­tu­rilor reci­proce si implo­rând comu­ni­unea deplina a tuturor cre­din­cio­silor".

La masa Sf. Altar, alaturi de PS Florentin au concelebrat episcopii: IPS Ioan Robu, Arhiepiscop si Mitropolit de Bucuresti; IPS György Jakubinyi, Arhiepiscop de Alba Iulia; PS Petru Gherghel, Episcop de Iasi; PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare; PS Martin Roos, Episcop de Timisoara; PS Anton Cosa, Episcop de Chisinau; PS Jenö Schönberger, Episcop de Satu Mare; PS Vasile Bizau, Episcop de Maramures; PS Mihai Fratila, Episcop al Eparhiei "Sf. Vasile cel Mare" de Bucuresti; PS Mons. Böcskei László, Episcop de Oradea; PS József Tamás, Episcop auxiliar de Alba Iulia; PS Aurel Perca, Episcop auxiliar de Iasi; PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucuresti; si PS Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore.
Sf. Jertfa Liturgica a fost precedata de un cuvânt de salut al Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, în calitate de gazda a sesiunii de primavara CER din 2017. A început, citând primul paragraf din Psalmul 132: "«Iata acum cât este de bine si de frumos, când fratii sunt împreuna în acelasi loc!» si noi ne bucuram, – a continuat Preasfintia Sa -, pentru ca fratii, confratii episcopi catolici sunt împreuna, aici, în Catedrala noastra din Cluj". În numele credinciosilor, a clerului, a persoanelor consacrate din Eparhia de Cluj-Gherla, Preasfintia Sa a dorit sa adreseze un calduros bun venit în orasul nostru sediu episcopal, membrilor Conferintei Episcopilor Catolici din România. "Este pentru noi o bucurie si, totodata, o emulatie în credinta, aceasta ocazie de a primi Întâi Statatorii diecezelor si eparhiilor catolice din întreaga Românie". În continuare, PS Florentin a salutat nominal fiecare Episcop, dar, mai întâi, a dorit sa transmita tuturor toata caldura sufleteasca din partea Preafericirii Sale, Cardinal Lucian Muresan Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica, dat fiind faptul ca nu a putut participa la acest moment festiv si de rugaciune.

A fost adus, apoi, în atentie "doar un cuvânt: «Hristos, Pâinea vietii»: "pâine, înseamna bob de grâu jertfit, înseamna, hrana, viata, comuniune. Aici regasim de fapt misiunea Episcopului: semanator si samânta, datator de hrana si hrana, pontifex – ziditor al comuniunii si conducator al comunitatii. El este învatatorul, pastorul si conducatorul. Sa ne rugam în aceste zile pentru ca pastorii credinciosilor nostri catolici din întreaga Românie, sa petreaca la Cluj-Napoca un timp cât mai favorabil de împreuna – reflexie, colaborare, comuniune si contributie la toate aspectele pastorale ale Bisericii Catolice". Ierarhul clujean a dorit sa multumeasca si autoritatilor prezente, si, tuturor "celor care ne-au sprijinit în demersul nostru de gazde ale sesiunii de primavara a CER". A încheiat, rugând "pe Bunul Dumnezeu, prin mijlocirea rugaciunilor Preasfintei Fecioare Maria de la Fatima în aceasta luna mai (nn. luna Sfintei Fecioare), a Sf. Iosif, Patronul Eparhiei noastre, a Sf. Ioan Paul al II-lea, ca Dumnezeu sa împlineasca lucrarea prin Excelentele Voastre, Arhipastorii Bisericii Catolice din România si sa ne daruiasca o sesiune de primavara roditoare. Binecuvântarea si viata vesnica sa însoteasca aceste momente de comuniune, «caci acolo unde este unire a poruncit Domnul binecuvântarea si viata pâna în veac». Hristos a înviat!"
Cuvântul de învatatura al celebrarii liturgice, a fost sustinut de PS Anton Cosa, Episcop romano-catolic de Chisinau. "Se cuvine sa îi multumim Bunului Dumnezeu la aceasta Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie", a început Preasfintia Sa Anton, "pentru ca ne-am adunat împreuna, aici, la Cluj. Sunt zile pline de har si binecuvântare pentru fiecare dintre noi, pentru Bisericile noastre particulare dar si pentru întreaga Biserica Catolica din România, care se manifesta mai unita ca oricând. Sunt zile deosebite, pe care, fiecare dintre noi le asteptam cu mare nerabdare, zile în care Hristos, Cel ce este pe deplin prezent în Diecezele si Eparhiile noastre, aici, ni se comunica cu maxima intensitate întarindu-ne în colegialitatea noastra episcopala, binecuvântând eforturile noastre, încurajându-ne, ajutându-ne în initiativele noastre si, poate, uneori chiar mustrându-ne pentru ceea ce nu reusim sa facem. Si la aceasta Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie pe care o celebram împreuna, Domnul Hristos este prezent într-un mod deosebit, atât prin Cuvântul Sau divin pe care L-am proclamat, cât si prin Taina Sfintei Euharistii pe care o celebram."

Înaltul Ierarh din Chisinau a propus apoi o meditatie pe baza textelor liturgice citite – Faptele Apostolilor, cap. 8, vs. 26-39 – "un text are vorbeste despre un om însetat cu adevarat dupa cuvântul lui Dumnezeu, un famen etiopian, un strain fata de poporul ales, si, de asemenea, despre un alt om al lui Dumnezeu, plin de Duhul Sfânt si de elan apostolic, diaconul Filip, care îi vine în ajutor" si textul evanghelic (Io 6, 40-44), în care Isus însusi ne vorbeste despre Sine, ca fiind Pâinea ce s-a coborât din ceruri, si, se mira ca nu mai este înteles si acceptat de multi iudei. Adresându-se celor slabi în credinta, Isus ni se adreseaza si noua astazi, celor care suntem slabi în credinta". În continuare, PS Anton a prezentat o pilda în care se atragea atentia ca oamenii nu mai au timp pentru Dumnezeu, nu au timp sa îl auda pe Dumnezeu care bate la usa lor. Este necesara învatatura, ascultarea de învatatura Tatalui, pentru a-l putea întâlni cu adevarat pe Domnul. În al doilea rând, Dumnezeu ne informeaza si ne pregateste pentru întâlnirea cu Fiul Sau, prin cuvântul Sau. Când ne reîncarcam «bateriile» sufletului cu energia divina a cuvântului sacru si din Sfânta Euharistie, viata noastra nu va mai fi plina de asprime, de indignare, de urât, insulte si rautate. Când ne vom întâlni, apoi, când ne vom hrani în mod constient din cuvântul lui Dumnezeu si din Euharistie, vom fi binevoitori si ne vom ierta unii pe altii", a subliniat Episcopul romano-catolic din Republica Moldova.
La final, gazda celebrarii, Ierarhul de Cluj-Gherla a multumit din nou tuturor participantilor, Ierarhilor catolici si în mod deosebit Înaltpreasfintitului Andrei Andreicut pentru împreuna-rugaciune. IPS Andrei a spus câteva cuvinte care au fost însotite de calduroase aplauze: "Este clar pentru toata lumea ca în aceste vremuri, în care sunt atât de multe probleme, apropierea Bisericilor crestine ar fi de mare folos pentru marturia pe care ar putea-o da în fata lumii, cât si în fata Europei care, la vârfurile ei, înca nu este prea angajata crestin. Europa îsi datoreaza civilizatia pe care o are Bisericii crestine si ar trebui sa regaseasca acest lucru. Si atunci orice lucrare duhovniceasca ce se savârseste, si, concret, acum – Conferinta Episcopilor Catolici ce s-a întrunit aici, la Cluj, este un pas înainte catre o viata duhovniceasca, spirituala, normala. Va dorim succes la lucrari!"

A urmat surpriza pregatita de organizatori – Corul de copii Allegria al capelei "Sf. Iosif" din Catedrala greco-catolica în constructie din Piata Cipariu, a adus bucuria copilariei si a cântecului. Copiii ai cântat: "Isus din Galileea este azi aici!" si "Laudati-L pe Isus!" – reamintind motivul principal al întregii celebrari si adunari, prezenta Domnului, a lui Isus Hristos viu, înviat, în mijlocul poporului credincios si între toti oamenii care vietuiesc în lume – trebuie doar urmat îndemnul cântecului: "lasa-l sa te-ndrume si vei fi eliberat, lasa-l sa te-atinga si vei fi eliberat!", pentru ca, Hristos a Înviat!
A fost un timp de comuniune si pace, de întâlnire mai presus de ideologii si cuvinte, în caldura si lumina Spiritului Sfânt, sub mantia protectoare a Preacuratei Fecioare Maria, de sus pogorându-se tainic îmbratisarea Cuvântului întrupat, Cel venit în mijlocul apostolilor dupa Înviere, Cel care revine mereu pentru a întari si încuraja pe cei ce îi sunt discipoli si urmatori. Momente cu adevarat înaltatoare, cu mare încarcatura spirituala, în care diferentele au încetat sa existe, au ramas doar sufletele reunite în bucuria rugaciunii, în bucuria întâlnirii cu Domnul.
Ierarhii catolici vor celebra, din nou, public, vineri, în 5 mai 2017, Sfânta Liturghie de la ora 7.30, în biserica romano-catolica "Sf. Mihail" din Cluj-Napoca si apoi programul va continua cu sesiunile de lucru ale ultimei zile a sesiunii de primavara CER.
Sursa: http://www.eparhiaclujgherla.ro