„În siajul relatiei cu comunitatea, ambasadorul George Bologan a participat cu ocazia sarbatorii crestine a Floriilor la slujba duminicala de la parohia greco-catolica româneasca situata în via delle Coppelle din Roma.

Mesajul ambasadorului, pe lânga îndemnul la unitate si comuniune, a scos în evidenta istoricul bisericii, ”o ambasada a spiritualitatii românesti în inima Romei, unde s-a scris rezistenta intelectualilor anticomunisti si unde s-au legat prietenii si s-a format si cultivat solidaritatea celor de acelasi neam” ; în continuare a facut o asemanare între cei care îl aclamau la Florii pe fondatorul crestinismului, iar la câteva zile îl condamnau la moarte si fragilitatea umana, memoria scurta si nerecunostinta fiind cauze ale intolerantei si agresiunilor care duc la declinul civilizatiei. Accentuând rolul Bisericii de protejare a celor mai tineri de influentele negative ale societatii, ambasadorul G. Bologan, a subliniat importanta educarii copiilor si a transmiterii în familie a limbii si virtutilor care înnobileaza fiinta neamului românesc în sfera culturii europene. La finalul slujbei ambasadorul si un viceconsul au interactionat cu cei prezenti si au oferit inclusiv informatii consulare.

Biserica San Salvatore alle Coppelle este unul dintre centrele istorice ale exilului românesc din Occident în perioada divizarii ideologice a Europei (1945-1989). Dialogul cu Bisericile românesti recunoscute de catre statul român este o constanta a Ambasadei de la Roma, bisericile fiind spatii de coagulare ale comunitatii, de educatie etica si nu în ultimul rând de perpetuare a traditiilor identitare.
Sursa: http://roma.mae.ro