„23.03.2012, Bruxelles (Catholica) – Preasfintitul Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, a fost ales vicepresedinte al Comisiei Conferintelor Episcopale din Comunitatea Europeana (COMECE), în cadrul Adunarii Plenare care a avut loc la Bruxelles între 21 si 23 martie 2012. Episcopii catolici din Comunitatea Europeana au ales totodata si noul presedinte al COMECE în persoana Cardinalului Cardinal Reinhard Marx, Arhiepiscop de Munchen si Freising, precum si alti trei vicepresedinti, pentru un mandat de 3 ani.
Comisia Episcopatelor Comunitatii Europene (COMECE) a fost înfiintata în 1980 si reuneste delegatii Conferintelor Episcopilor Catolici de pe teritoriul Uniunii Europene. Comisia are un secretariat permanent la Bruxelles. Printre obiectivele sale se numara monitorizarea si analizarea procesului politic al UE, informarea membrilor Bisericii Catolice cu privire la politica si legislatia UE, dialogul cu institutiile UE, promovarea unei reflectii, bazate pe învatatura sociala a Bisericii Catolice, asupra provocarilor pe care le înfrunta Europa unita.
Preasfintia sa, Virgil Bercea s-a nascut la 9 decembrie 1957 în satul Habic, judetul Mures. A absolvit Facultatea de Agronomie (1977-1981) din cadrul Institutului Agronomic din Cluj-Napoca, iar ulterior a lucrat ca cercetator la Statiunea de Cercetari din Târgu Mures, pâna în anul 1990. În timpul perioadei universitare de la Cluj a studiat clandestin teologia, fiind apoi sfintit preot, tot clandestin, la 9 decembrie 1982, de catre Înaltpreasfintitul Alexandru Todea. Ca preot a desfasurat activitate pastorala clandestina la Târgu-Mures si în împrejurimi.
În perioada 1990-1992 s-a specializat în teologie dogmatica la Universitatea Urbaniana din Roma, Italia. În 1992 s-a întors în tara si a fost numit Vicar General la Blaj si profesor de teologie dogmatica la Academia Teologica din Blaj. La 8 septembrie 1994 a fost consacrat Episcop si numit Episcop auxiliar de Blaj, iar din 6 noiembrie 1996 este Episcop la Oradea, mai întâi coadituor al Preasfintitului Vasile Hossu, iar apoi, din 8 iunie 1997, Episcop eparhial. În 2003 a primit titlul de Doctor în Teologie la Universitatea Pontificala Urbaniana din Roma (Italia).
Preasfintitul Virgil Bercea îi reprezinta pe Episcopii catolici din România în cadrul COMECE din anul 2005: mai întâi ca observator, iar din 2007 ca membru de drept. (Pr. Eduard Mihai Cosa, secretar general al Conferintei Episcopilor Catolici)