„În perioada 23-27 august 2017, s-a desfasurat la Lviv (Ucraina), a treia editie a Întâlnirii Formatorilor din Seminarele Greco-Catolice din Europa. Dupa ce anul trecut ne-am întâlnit în România, la Oradea, în acest an, la invitatia fratilor din Ucraina, am mers sa cunoastem realitatile si frumusetea Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.
La acest eveniment au participat delegatiile seminarelor greco-catolice din România, Ungaria, Slovacia, Germania si Ucraina. Din România au participat: Pr. Calin Bot, rectorul Seminarului Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj Napoca, iar delegatia Seminarului Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan din Oradea, a fost formata din Pr. Anton Cioba, rector; Pr. Eduard Roman, administrator si Fr. Florin Bode, vicerector. Seminarul Sf. Atanasie din Nyiregyháza, Ungaria a fost reprezentat de Pr. Tamás Kruppa, rector si de Pr. Bence Polgári, prefect. Delegatia Seminarului Episcop Petru Pavel Gojdica din Presov, Slovacia a fost formata din Pr. Miroslav Dancák, rector, Pr. Josef Gaca, vicerector si de Pr. Marko Durlák, director spiritual. Colegiul Oriental din Eichstätt, Germania, a fost reprezentat de Pr. Olexandr Petrynko, rector. Delegatia Seminarului gazda a fost formata din Pr. Ihor Boiko, rector si de Pr. Mykhaylo Lesiv, vicerector. Cu formatorii celorlalte seminare ucrainene pe care le-am vizitat ne-am întâlnit acasa la ei, putând vedea în acelasi timp realitatile seminarelor lor si împartasindu-ne experientele reciproce.
Întâlnirea a început miercuri seara cu Vecernia, celebrata în Seminarul Greco-Catolic „Sfântul Spirit” din Lviv, urmata de o scurta prezentare a istoriei Bisericii Greco-Catolice din Ucraina. A doua zi, dupa celebrarea Sfintei Liturghii, am vizitat centrul istoric al orasului, bucurându-ne de frumusetile unui oras întemeiat la jumatatea secolului XIII: cladiri vechi înscrise în patrimoniul UNESCO, biserici în diferite stiluri arhitecturale, etc. Dupa vizitarea Catedralei „Sfântul Gheorghe”, toti participantii au luat prânzul împreuna cu Mitropolitul Greco-Catolic de Lviv, IPS Ihor Vozniak si Episcopul auxiliar de Lviv, Volodymyr Hrutsa. Dupa prânz, am plecat spre Institutul Teologic „Veniamin Rytskyi” al calugarilor bazilieni, unde am intrat în contact cu mediul monastic ucrainean.
În cea de-a doua zi a întâlnirii, am celebrat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Sofia” din cadrul Universitatii Catolice din Ucraina (UCU), dupa care Parintele Rector Bohdan Prach ne-a condus pe holurile universitatii, explicându-ne când si cum a luat fiinta aceasta prestigioasa institutie pentru educatie si cercetare. UCU a fost fondata de Biserica Greco-Catolica din Ucraina în 2002. Mii de studenti se înscriu în fiecare an în programe universitare si post-universitare, cu specializare în teologie, filosofie, studii ecumenice, istorie, asistenta sociala, jurnalism, mass-media, comunicare, psihologie, sociologie, administratie publica, informatica, afaceri, antreprenoriat, tehnologie management, resurse umane si dezvoltare organizationala. Peste 200 de tineri care se pregatesc sa devina preoti studiaza aici. În plus, mai mult de 1300 de studenti participa la programe de non-grade si certificat (formare de conducere, bioetica, limbi straine, drepturile omului, iconografie, sanatate mintala, etc). Dupa încheierea vizitei, am plecat spre Drohobych unde am vizitat seminarul si Catedrala „Sfânta Treime” din localitate.
Sâmbata, în cea de-a treia zi, Sfânta Liturghia a fost celebrata la Seminarul din Rudno, o localitate lânga Lviv unde pâna în anul 2005 când s-a terminat noua constructie din Lviv, functiona seminarul. Dupa vizita seminarului care, în urma cu câtiva ani, numara aproape 500 de seminaristi, am plecat spre Ivano-Frankivsk, unde, condusi de superiorii seminarului, am vizitat Universitatea Teologica „Sfântul Ioan Gura de Aur”, cladirea Mitropoliei precum si seminarul. Spre seara am ajuns la Zarvanytsya, cel mai mare sanctuar marian din Ucraina. A fost impresionant sa vedem sute de oameni, si mai ales tineri, care se îndreptau, pe jos, spre acest loc sacru, deoarece se apropia sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, ei urmând calendarul iulian.
În cele cinci zile petrecute în Ucraina, am întâlnit o biserica greco-catolica care, desi a împartasit si ea durerile si suferintele provocate de regimul comunist, a reusit sa se recladeasca în asa fel încât sa redevina pentru ucraineni un punct de referinta.
Urmatoarea întâlnire se va desfasura la finalul lunii august a anului 2018 în Ungaria, la Seminarul Greco-Catolic Sf. Atanasie din Nyiregyháza.
Aducem multumiri Bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce ne ofera si mai ales pentru ca, în aceasta întâlnire, am reusit sa ne îmbogatim reciproc din experientele pe care Bisericile noastre Greco-Catolice, încercate de-a lungul anilor, le traiesc si, nu în ultimul rând, multumim gazdelor care ne-au primit cu bucurie si s-au ocupat de noi pe toata perioada prezentei în Ucraina.
Vicerector