Distinse autoritati,
Doamnelor si domnilor,
Iubiti credinciosi,

An de an sarbatorim Unirea cea Mare cu sentimentul recunostintei fata de jertfele trecutului. Celebrarea din aceasta seara din catedrala greco-catolica a Blajului rememoreaza în spirit crestin si national jertfa istoriei românesti atât de zbuciumata. Ce înseamna oare acest lucru? Înseamna ca istoria poate merge înainte doar daca nu ne vor lipsi persoanele altruiste cu alegerile si gesturile lor în favoarea cetatii. Mesajul celor care au faurit actul de la 1 decembrie 1918 la Alba-Iulia este, asadar, seriozitatea, jertfa si credinta în Dumnezeu.
Mai sunt doi ani pâna la celebrarea Centenarului Unirii Transilvaniei cu Patria mama care trebuie sa ne afle pe toti reuniti în aspiratia pentru demnitate si binele comun. Înaintasii au visat o Românie Mare, în care toti românii, indiferent de etnie sau confesiune religioasa, sa se bucure de drepturi egale. Satisfactia Bisericii Române Unite este simtul datoriei de a fi educat oamenii sa traiasca în omenie si sa fie buni români. De aceea temeiul sarbatoririi Zilei nationale a României ne spune an de an ca demnitatea rabdarii Crucii si nu interesele egoiste constituie temeiul fauririi patriei. Multi îsi imagineaza cursul existentei prin suprematii numerice, prin forta si putere, dar cultura crestina ne cheama la jertfa de sine ce naste valori adevarate.
Supravietuind persecutiei începute prin nedreptul decret al desfiintarii de la 1 decembrie 1948, Biserica Româna Unita a primit sansa de a arata minunata lucrare istorica a rezistentei spirituale si morale în timpul persecutiei comuniste. Pierzând totul pentru a ramâne fidela omeniei în Hristos si respectului legii dreptatii, Biserica Greco-Catolica si-a lasat astfel definitiv amprenta în istoria neamului. Cautând sa predice Evanghelia a putut zidi scolile în care s-au calit caractere si s-a continuat opera de bine. Marea Unire confirma de aceea si astazi taria de caracter, încurajându-ne de a continua pe aceasta cale. Presarat cu multe adversitati, drumul istoriei ne invita la speranta ca sa întelegem ca merita întotdeauna sa spui si sa slujesti adevarul, ca reperele sufletesti trebuie sa aiba întâietate.
Multumind Domnului pentru harurile sale, în aceasta zi solemna a istorie României, sa înaltam rugaciunea noastra catre Cer pentru civilizatia binelui, în spiritul vredniciei acelor suflete tari care ne-au faurit patria cu pretul daruirii lor!

Cu arhieresti binecuvântari

Arhiepiscop major

al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica