Miercuri, 1 iunie, 2022, a avut loc pelernajul la Mănăstirea Fericiții Episcopi Români Martiri de la Stâna de Vale. La acesta au participat toate grupurile de vârstă. copii, tineri, adulți și vârstnici.

Pelerinajul a debutat cu Sfânta Liturghie în Biserica Greco-Catolică Sfinții Trei Ierarhi din Beiuș, la ora 8. La ora 9 a avut loc o agapă de început de drum în Oratoriul Colț de Rai pentru Îngerași, iar după micul dejun, pelerinii au reintrat în biserică pentru a fi binecuvântați și pentru a se discuta detaliile legate de pelerinaj.
Ceea ce ar fi părut a fi un drum anevoios de 30 de km, s-a dovedit a fi mult mai ușor de parcurs în rugăciune și cântece religioase, unii alături de alții, uniți întru Cristos. Pentru siguranța acestora, cinci mașini au fost mereu alături de pelerini.
După primii 15 km parcurși, la ieșire din Budureasa, înainte de începutul urcușului propriu-zis spre Stâna de Vale, pelerinii au servit prânzul asigurat de parohia greco-catolică din Beiuș. Aceștia s-au așezat pe pături și s-au bucurat  în liniște de masa primită, mulțumind lui Dumnezeu pentru „pâinea cea de toate zilele”.
Următorii 13 km până la Gaudeamus au fost puțin mai dificili, fiind urcuș aproape continuu. Cei care nu au făcut față acestui drum au fost transportați de mașinile însoțitoare.
Ultimii 2 km până la mănăstire nici n-au mai fost resimțiti, bucuria ajungerii fiind tot mai mare.
Aceștia s-au oprit închinându-se crucii viitoarei complexului religios greco-catolic și cântând imnul Fericitilor martiri greco-catolici.
După cina asigurată de preoții mănăstirii de la Stâna de Vale, copii și tinerii, dar și unii dintre adulți, s-au adunat și au cântat cântece religioase, plini de bucuria și împlinirea drumului în rugăciune.
Majoritatea pelerinilor, deoarece trebuia să meargă la  școală sau serviciu a doua zi, au fost nevoiți să se întoarcă acasă în aceeași seară de 1 iunie. În schimb alții s-au alăturat spre seară focului de tabără și au înnoptat la mănăstire.
Pe 2 iunie, s-a celebrat Sfânta Liturghie, urmată de o reculegere spirituală. După acestea pelerinii au luat prânzul, iar la ora 15 a avut loc binecuvântarea de încheiere a pelerinajului chiar daca unii pelerini n-au mai rămas pentru a doua zi.

Miriam Zima