„
De Salvatore Cernuzio
Cu privire la chestiunea Medjugorje "este vointa Sfântului Scaun de a ajuta la reglementarea fenomenului în asa fel încât credinciosii care vin aici sa poata asculta Cuvântul lui Dumnezeu, sa celebreze sacramentele si sa traiasca o autentica experienta de credinta". Secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, intervine asupra delicatei affaire de multi ani în centrul studiilor si investigatiilor din partea Vaticanului.
În vizita în aceste zile în Croatia, cardinalul raspunde la întrebarile jurnalistilor carora – prezinta agentia SIR – le aminteste ca rezultatele Comisiei conduse de cardinalul Camillo Ruini si responsabile sa faca claritate asupra "fenomenului" aparitiilor mariane, începute în 1981 si înca neîntrerupte, în satucul din Hertegovina care în fiecare an atrage sute de mii de credinciosi si pelerini sunt toate "în mâinile Sfântului Parinte".
Nu este de analizat numai dimensiunea "supranaturala a evenimentelor", a mai evidentiat cardinalul, este la fel de importanta problema "îngrijirii pastorale" a pelerinilor. Motiv pentru care papa l-a numit la 11 februarie pe arhiepiscopul polonez Henryk Hoser ca "trimis special" al sau, nu pentru a face o investigatie suplimentara, ci – asa cum se citea într-un comunicat al Vaticanului – pentru "a dobândi cunostinte mai aprofundate ale situatiei pastorale a acelei realitati si, mai ales, ale exigentelor credinciosilor care ajung acolo în pelerinaj".
Tot cu presa croata Parolin a intrat în tema unei alte probleme, la fel de spinoase, ramase pâna acum fara raspuns: canonizarea fericitului Alojzije Stepinac. Arhiepiscopul de Zagreb este o figura care, la distanta de decenii, creeaza o profunda diviziune între croatii catolici care-l aclama ca pastor sfânt si sârbii ortodocsi care-l acuza ca a fost un colaborator al regimului nazist-fascist în timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Cu privire la activitatea lui Stepinac în timpul acelor ani dramatici a fost instituita în urma cu un an o comisie comuna între Conferinta Episcopala Croata si Biserica ortodoxa sârba care a încheiat lucrarile sale, în Casa "Sfânta Marta", la 12-13 iulie, sub conducerea presedintelui Comitetului Pontifical de Stiinte Istorice, parintele Bernard Ardura, care însa nu a reusit sa ajunga la "o interpretare univoca".
Totusi Parolin afirma: "Cred ca lucrarea Comisiei a fost utila si ca acest proces a ajutat dialogul si întelegerea comuna". "Ranile pe care le lasa faptele istorice nu pot sa fie depasite de astazi pe mâine – a adaugat el -. Este important sa se tina ferma directia spre care trebuie mers si sa se lucreze pentru comuniune si pace. Dialogul interreligios si ecumenic este instrument fundamental pentru a ajunge la acest obiectiv".
Documentele produse de Comisia pentru "recitirea comuna" a vietii si a operei arhiepiscopului Stepinac sunt, ca acelea de la Medjugorje, "în mâinile" pontifului, a explicat secretarul de stat. Si a reafirmat ca "dorinta" papei Bergoglio "este ca aceasta chestiune sa nu creeze tensiuni între cele doua popoare, ci sa ajute în drumul comun". În orice caz, "chestiunea este interna din Biserica catolica si mi se pare important sa subliniez asta".
(Dupa Vatican Insider, 31 octombrie 2017)
Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro