„Episcopii Greco-Catolici, reuniti la Blaj în perioada 2-4 noiembrie 2016 pentru sesiunea ordinara de toamna a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, au participat joi, 3 noiembrie, în Catedrala Arhiepiscopala Majora „Sfânta Treime” din Blaj, la o manifestare culturala dedicata împlinirii a 200 de ani de la trecerea la cele vesnice a carturarului iluminist Gheorghe Sincai.

Manifestarea a început cu slujba Parastasului, celebrata de Preasfintia Sa Claudiu, Episcopul Curiei si de Preasfintia Sa Florentin, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, în prezenta celorlalti Episcopi.

A urmat o prezentare a vietii si activitatii marelui carturar sustinuta de Prof. dr. Ana Maria Roman Negoi, Asistent cercetare dr. la Centrul de Excelenta în Cercetari Istorice si Politologice Iuliu Maniu din cadrul Universitatii 1 Decembrie 1918, Alba Iulia, autoare a mai multor carti si articole dedicate ilustrului carturar Gheorghe Sincai (Deconstructia discursului istoric la Gheorghe Sincai: analiza sursologica. Baza de date, Cluj- Napoca, Editura Argonaut, 2007; Recuperarea unui destin: Gheorghe Sincai, Hronica românilor, în curs de aparitie la Cluj-Napoca, Editura Argonaut).

Prof. univ. dr. Ion Buzasi a vorbit despre rolul lui Gheorghe Sincai în luminarea maselor, dedicându-se carierei didactice si contribuind la întemeierea unui numar impresionant de scoli confesionale greco-catolice (în numar de peste 300), dar si despre importanta sa activitate ca director general al scolilor românesti unite din întreaga Transilvanie.

Domnul Ion Moldovan a prezentat doua carti aparute la Editura "Buna Vestire" din Blaj cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la trecerea la cele vesnice a carturarului.

Manifestarea culturala a continuat cu un moment muzical sustinut de Cvartetul Cantabile din Cluj-Napoca si de solista de muzica populara Veta Biris.

Sursa:http://www.e-communio.ro