„Sfântul Parinte a primit vineri în audienta participantii la cea de-a 91-a adunare generala a agentiei ROACO – Reuniunea Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale – desfasurata la Roma în perioada 19-22 iunie a.c. sub presedintia prefectului Congregatiei pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri. Potrivit comunicatului emis de organizatori, pe agenda lucrarilor s-au aflat comunitatile crestine Turcia, Irak, Siria si Tara Sfânta, un spatiu special fiind acordat Universitatii din Betleem, condusa de Fratii Scolilor Crestine. Cu aceeasi ocazie s-a marcat si jubileul de 50 de ani al agentiei ROACO, aducându-se un prinos de multumire binefacatorilor care au sustinut în cele cinci decenii proiectele de ajutorare a crestinilor din Bisericile orientale catolice.

Lasând discursul pregatit, pe care l-a înmânat participantilor la audienta, Sfântul Parinte a vorbit liber în italiana pentru a-si exprima mai întâi de toate preocuparea fata de soarta crestinilor din Orientul Mijlociu unde a evidentiat ca exista nu atât vointa, cât mai ales pericolul concret care face ca crestinii sa fie stersi de pa harta regiunii.

Papa Francisc: ”Orientul Mijlociu este astazi o rascruce de situatii dificile, în suferinta. În Orientul Mijlociu exista si riscul – nu vreau sa spun vointa cuiva – riscul de a-i sterge pe crestini. Un Orient Mijlociu fara crestini nu ar fi Orientul Mijlociu”.

În discursul înmânat, papa a remarcat ca studiul proiectelor ROACO si sustinerea lor materiala prin generozitatea multor credinciosi ”a permis diverselor expresii ale Bisericilor orientale catolice, fie în patrie, fie în diaspora, sa se dezvolte si sa continue marturia evanghelica”.

Papa Francisc: ”O marturie pusa greu la încercare, deseori prin suferinte si persecutii, mai întâi din partea regimurilor totalitare din Europa de Est apoi, mai recent, a formelor de fundamentalism si fanatism sub pretexte religioase si a conflictelor care pare ca nu vor sa înceteze, mai ales în Orientul Mijlociu. Solidaritatea concreta pe care ati exprimat-o a veni în întâmpinarea urgentelor din razboaie si migratii, dar mai ales a stiut sa garanteze viata însasi a Bisericilor, activitatile pastorale si de evanghelizare, operele sociale si de asistenta. Toate acestea arata chipul Bisericii lui Cristos care vesteste Evanghelia prin fapte si cuvinte, facând prezenta caritatea însasi a lui Dumnezeu fata de orice om. Într-adevar, anul de har al Domnului are întotdeauna o dimensiune de eliberare interioara, a inimii omului asuprit de pacat, si exterioara, în viata noua a celor rascumparati care anticipeaza cerurile noi si pamântul nou în care va avea locuinta stabila dreptatea”.

Referindu-se mai departe la discursul Sfântului Petru din ziua de Rusalii (cf. Fap 2), papa a subliniat ca apostolul aminteste profetia lui Ioel care spune: ”Voi revarsa din Spiritul meu peste orice om. Si vor profeti fiii si fiicele voastre, tinerii vostri vor avea viziuni, iar batrânii vostri vor visa visuri” (Il 3,1-5).

Papa Francisc: ”Bisericile orientale catolice, marturisitori vii ai originilor apostolice, sunt chemate de o maniera speciala sa pastreze si sa raspândeasca o scânteie din focul Rusaliilor: sunt chemate zi de zi sa redescopere propria prezenta profetica în orice loc unde sunt peregrine. Începând de la Ierusalim, Cetatea Sfânta a carei identitate si vocatie speciala trebuie pastrata dincolo de diferitele tensiuni si dispute politice, prezenta crestinilor, desi sunt o mica turma, se alimenteaza din Spiritul Sfânt cu putere pentru misiunea de marturie, astazi mai urgenta ca niciodata”.

Pontiful si-a exprimat speranta ca ”fiii si fiicele Bisericilor orientale catolice sa poata pastra încarcatura lor profetica, de vestire a Evangheliei lui Isus, chiar si în contextele deseori secularizate ale Occidentului nostru, unde ajung ca emigrati sau refugiati. Fie ca ei sa poata gasi primire atât pe plan practic cât si în domeniul vietii bisericesti, pastrând si dezvoltând patrimoniul propriilor traditii. Ei, gratie ajutorului vostru, sunt în masura sa dea marturie înaintea inimilor noastre, uneori amortite, ca merita înca sa traiesti si sa suferi pentru Evanghelie, chiar daca sunt în minoritate sau chiar persecutati, pentru ca Evanghelia este bucuria si viata oamenilor si a femeilor din orice timp”.

În fine, papa si-a exprimat gratitudinea fata de initiativele ROACO pentru ca ”prin privirile si gesturile de caritate care sustin viata Bisericilor orientale, Succesorul lui Petru poate continua si misiunea sa de cautare a parcursurilor posibile catre unitatea vizibila a tuturor crestinilor. În timp ce se cauta a strânge cu umilinta si cu inima sincera mâna fratilor mai îndepartati, fiii nu sunt mai putin iubiti si nu sunt uitati, dar cu ajutorul vostru sunt întotdeauna ascultati si ajutati sa paseasca drept Biserica a Celui înviat, prin provocarile si suferintele spirituale si materiale, în Orientul Mijlociu si în Europa Orientala”.

Sursa: https://www.vaticannews.va