„Ziua Internationala a persoanelor vârstnice a fost sarbatorita la data de 1 octombrie. Cu aceasta ocazie doamna Miorita Sateanu, presedintele onorific al Uniunii Femeilor din Bihor si cetatean de onoare al Municipiului Oradea, a tinut un mic discurs la Manastirea Franciscana Maica Domnului din Oradea.

În continuare discursul domniei sale:

C U G E T A R E
Sunetul glasuitor al clopotului, pentru timpul închinarii, se aude si patrunde în sufletele noastre, ale credinciosilor spre a fi chemati la rugaciune.
„Când clopotele încep sa sune
În zori, cu glasul lor duios,
Rasuna-n undele lor tainic,
Chemarea lui Christos”
Si azi si mereu venind, la Biserica simtim dorinta de a ne destainui, de a cere iertare si prin strofele rugaciunilor sa multumim pentru ca suntem, ca suntem sanatosi, ca Bunul Dumnezeu este mereu, în orice loc, în orice situatie, EL, este cu noi si lânga noi, Chiar daca avem doar:„Un scurt ragaz pe aceasta planeta,În zborul nostru înspre stele”.
Cuvintele mele sunt dedicate, azi, în special persoanelor vârstnice, deoarece în fiecare an în data de 1 OCTOMBRIE se sarbatoreste, conform Rezolutiei O.N.U. ZIUA INTERNATIONALA A PERSOANELOR VÂRSTNICE.
Aceasta zi este dedicata noua pentru a scoate în evidenta tenacitatea persoanelor vârstnice de a fi utili, de a fi darnici, folositori în comunitatile în care traiesc.
Uneori suntem admirati pentru vioiciunea si neastâmparul nostru, alteori suntem criticati ca stim prea multe si ne amestecam în treburile importante ale tinerilor si adultilor. Alteori suntem considerati „de moda veche” care nu întelegem framântarile generatiilor tinere. Este cunoscut conflictul dintre generatii, aproape în fiecare familie sau în fiecare comunitate. Dar totdeauna vom fi invidiati pentru cea ce am facut si înca ne straduim sa facem si mai multe, în viata care ne este înca rezervata spre a admira lumea în care traim.
Chiar daca amprenta vârstei si-a spus cuvântul, si aspectul fizic este modificat si purtam pe cap coroana alba a parului care impune respectul vârstei, sau poate suntem gârboviti, mersul nostru si-a schimbat ritmul, mergem încet cu pasul apasat, ducem cu MÂNDRIE POVARA ANILOR pe care i-am adunat.
Timpul este focul în care ardem, este singurul drum, cu un singur sens, care ne indica sa mergem tot înainte, tot înainte spre noi meleaguri, sa traim si sa ne implicam în noi evenimente, sa ne încarcam cu noi bucurii si astfel focul timpului sa erupa din noi, sa arunce, dorinta de a lasa, o urma a existentei si a trecerii noastre prin aceasta viata.
Se stie ca ciclul generatiilor este în permanenta miscare, modificare, schimbare. Uni intra în scena vietii, altii se straduiesc sa o parcurga onorabil, altii o parasesc mai devreme sau la adânci batrâneti.
Toti suntem înscrisi într-unul din acest ciclu al vietii … si toti speram sa-l mai parcurgem … pâna la vârste înaintate … matusalemice. Scurgerea timpului, de la nastere spre maturizare si îmbatrânire este starea normala a parcursului unei vieti. Asa cum anotimpurile se succed, natura renaste primavara, apoi se maturizeaza pâna la toamna, ca sa îmbatrâneasca si uneori sa dispara sub valul alb al iernii, însemnând sfârsitul – începutului, tot asa este marcat si parcursul vietii noastre, spre vârsta a treia, a patra eventual, spre adânci batrâneti, cu tendinta de a urca, pas cu pas pe scara vietii pentru a atinge Cerurile înalte.
Perpetuarea anotimpurilor este asemenea unui ceas a caror aratatoare indica începutul zilei si sfârsitul zilei si începutul unei alte zile .Tot asa si sosirea iernii înseamna ca se apropie sfârsitul unui an si începutul unui nou an.
Si uite asa, fiecare sfârsit de an calendaristic a adaugat câte un an în plus întâi copilariei noastre, apoi adolescentei noastre, tineretii noastre si întregii noastre vieti. Sunt secrete în viata fiecarei persoane care a ajuns la vârsta senectutii, acestea pot fi desecretizate cu usurinta studiind comportamentul batrânilor, conversând cu ei si ascultându-le povestile. Povesti care sunt adevarate comori de întelepciune.
Sirul mai lung sau mai scurt de ani care s-au adaugat mereu si mereu au determinat vârsta noastra, iar „anii tineretii noastre” au fost perfect inclusi în acest lant, în permanenta crestere.
Toti anii câstigati sunt cu noi.
Pentru ca prin adaugarea anilor am devenit mai mari, mai puternici, mai maturi, am câstigat exeprienta, am devenit mai întelepti, mai cumpatati, mai diplomati si mai întelegatori. Samânta dreptatii provenita de la cele mai duiose flori, a incoltit si a înflorit în noi, ca un buchet, pe care noi îl oferim, cu drag si bunatate celor din preajma noastra, în special copiilor si nepotilor nostrii pentru a-i ocroti, apara si pentru a îndruma si urmari pasii lor spre împlinirea si realizarea unei vietii frumoase
Toti anii sunt cu noi pentru ca despre acesti ani povestim, povesti adevarate, prin care spunem lucruri frumoase, poate hazlii, dar întotdeauna contin adevaruri, sfaturi si învataminte demne de luat aminte.
Toate acestea si înca multe altele ne-au sustinut viata, au dat un sens precis vietii noastre, au conturat datoriile si obligatiile pe care trebuia sa le îndeplinim si mai ales sa nu ne lasam doborâti de vicisitudinile care la tot pasul ne încercau puterile, constiinta si sufletul
Pentru acesta: Fericirea sa ne cuprinda sufletele, Optimismul sa ne întretina sanatatea, Realizarile si succesele copiilor si nepotilor nostri sa ne umple inima de bucurie. Tot ce ne înconjoara sa ne ofere amabilitate, respect, bunatate si multumire pentru vârsta la care am ajuns, pentru daruirea de care am dat dovada în rezolvarea problemelor familiei, pentru munca profesionala pe care am prestat-o, în diferite domenii, devenind astfel pensionari , persoane vârstnice.
Noi persoanele vârstnice, pensionarii , nu avem pretentii prea mari … cea ce vrem este: un strop de recunostinta, un vulcan de dragoste si pretuire, o paleta de culori de zâmbete din curcubeu, o mângâiere duioasa ca trecerea si adierea unui zefir si un brat puternic care sa ne sustina la nevoie, respectiv si un cadru legislativ care sa apere demnitatea si viata noastra de persoane vârstnice, de pensionari.
Dorim multa sanatate, fericire, bucurii si LA MULTI ANI tuturor persoanelor, indiferent de vârsta pe care o au.

Ing. Miorita Sateanu