„Înarmat cu mult optimism si încredere tinereasca am pornit cu un grup de 7 tineri spre Polonia unde urma sa participam la întâlnirea cu Sfântul Parinte papa Francisc. Am avut ocazia în aceasta perioada de doua saptamâni sa traiesc momente minunate alaturi de tinerii pe care i-am însotit dar si de tinerii din Croatia, Peru, Venezuela, Polonia si Cehia în perioada de pregatire, de o saptamâna petrecuta în comunitatea Surorilor Ursuline din Czestochowa.
Czestochowa, orasul sfânt al polonezilor este binecuvântat de Preacurata Fecioara Maria, care este zugravita pe icoana Madona Neagra, icoana foarte veche, facatoare de minuni, pe care noi românii care am fost în pelerinaj la Cacica am vazut o reproducere a ei la acest sanctuar marian din Moldova. Am fost impresionati aici de felul cum Preacurata îi aduna pe crestini în jurul ei si-i duce cu dragostea-i de mama la Isus. Am fost de asemenea impresionati de unitatea poporului polonez în jurul preotilor si conducatorilor lor. Am fost miscati de reverenta pe care o au fata de sfintii si martirii neamului lor si nu sunt putini iar la sanctuarul marian din Czestochowa am fost uimiti de capela cu sfintii polonezi, unde sunt sute de chipuri zugravite cu acesti oameni, care s-au nascut aici si au calcat pe urmele lui Isus.
De asemenea acest popor minunat a avut si are conducatori dedicati cauzei natiei lor, astfel chiar la iesirea din capela unde este expusa spre venerare icoana mariana, deja autoritatile ecleziale au pus o piatra în memoria sfintilor de la Katyn care sunt peste 22 de mii de ofiteri si intelectuali din 1940 masacrati din ordinul lui Stalin, dar si cei din 88 de martiri din conducerea statului polonez, care când s-au întors de la evenimentele de comemorare ai eroilor de la Kathyn, s-au prabusit cu avionul la Smolensk în 10 aprilie 2010. Presedintele statului de atunci împreuna cu principalii conducatori ai Poloniei erau în acel avion…. oameni pe care natia polona i-a iubit pentru ca i-au ajutat sa-si afirme identitatea, sa si-o întareasca si le-a aparat interesele în noua ecuatie politica de organizare a Europei, au platit cu viata lor pentru ca au avut curajul sa ceara ceea ce se cuvenea Poloniei atât occidentului cât si mai ales marii Rusii cred polonezii.
În a doua parte a întâlnirii am fost la Cracovia unde împreuna cu un grup de 50 de tineri din Oradea si 2,5 milioane de pe Terra ne-am rugat cu Sfântul Parinte Papa Francisc pentru lume, pentru tineri cu speranta ca tot mai multi cautându-l pe Domnul prin Isus ne apropiem de El. În prima zi de la Cracovia ne-am propus sa descoperim în cel de lânga noi doar frumosul, pentru a deveni si noi din punct de vedere spiritual mai frumosi, mai buni, slujitori ai Împaratiei si unii dintre noi chiar au reusit.
Sfântul Parinte Francisc spunea, „dragi tineri, nu am venit în lume pentru a vegeta, pentru a trece comod prin ea, pentru a face din viata noastra un divan care sa ne adoarma. Din contra, am venit în lume pentru altceva, pentru a lasa o urma. Este foarte trist sa ne petrecem viata fara a lasa ceva în urma noastra. Când alegem comoditatea, confundând fericirea cu a consuma, atunci pretul pe care îl platim este foarte, foarte scump: pierdem libertatea”.
Pontiful a subliniat ca Isus nu este Domnul confortului si al comoditatii. Pentru a-L urma pe Isus este nevoie de curaj, trebuie schimbat acel divan al comoditatii cu o pereche de pantofi care sa ne ajute sa parcurgem cai la care nu ne-am gândit si la care nu am visat niciodata; cai ce ne pot deschide noi orizonturi si ne conduc la bucuria care se naste din iubirea lui Dumnezeu. Trebuie sa alegem acele cai prin care îl urmam pe Domnul, care ne învata ca îl întâlnim în cel înfometat, însetat, dezbracat, bolnav, refugiat si în aproapele care este singur. În orice loc ne-am gasi, „iubirea lui Dumnezeu ne invita sa ducem Vestea cea Buna, facând din propria viata un dar pentru El si pentru ceilalti”.
A fost frumos, a fost greu datorita kilometrilor facuti zilnic, a fost cald dar si caldura spirituala, am renuntat la dorintele egoiste ale mele pentru ei fratii mei, am încercat sa fim o mare familie de români care cu sinceritate traieste împreuna cu Isus…. deoarece frumusetea sufleteasca a tinerilor este data de jovialitatea si iubirea pe care o poarta în sufletele lor.
Asa cum poporul polon catolic îsi sprijina taria în credinta pe trei piloni principali: Icoana de la Czestochowa, Sora Faustina si Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea, si este coerent în drumul pe calea mântuirii, probabil ca si noi românii ar trebuie sa gasim la noi acasa reperele spirituale si modelele sfinte pe care sa se sprijine credinta noastra în Isus … repere care sunt caracterizate de doua virtuti la polonezi: renuntare si slujire.
DOMNUL SA-I BINECUVÂNTEZE PE MINUNATII NOSTRI TINERI!