„Noua aparitie editoriala: cartea “Cercetarea lui «Isus istoric»: de la H. S. Reimarus la Joseph Ratzinger/Benedict al XVI-lea” scrisa de pr.Cristian Florin Sabau. Dupa ce a început prin a fi disponibila virtual pe site-ul Editurii Presa Universitara Clujeana, cartea “Cercetarea lui «Isus istoric»: de la H. S. Reimarusla Joseph Ratzinger/Benedict al XVI-lea” scrisa de pr. Cristian Florin Sabau poate fi procurata acum ca si volum tiparit, gratie Editurii Surorilor Lauretane din Baia Mare.
„Cuvântul înainte” poarta semnatura Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea-Mare, iar „Prefata” a fost alcatuita de catre Prof. Univ. Dr. Andrei Marga. Cartea se propune ca o prezentare teologica a unui curent de studii asupralui Isus, care, din sec. al XVII, a însotit si a animat istoria gândirii europene. Totul a început în 1774, când au fost date tiparului câteva din scrierile lui H. S. Reimarus, care insinuau ca Isus „arata” altfel decât dogma bisericeasca a vrut sa îl zugraveasca. Aceste scrieri au pornit un val de studii si cercetari ale unor autori ce mizau sa îl poata reda pe Isus într-un mod cât mai obiectiv, autori care au cazut totusi într-o evidenta subiectivitate. De-a lungul timpului, curentul de studii asupra istoricitatii lui Isus a cunoscut momente de impas precum si altele de înnorire si de revizuire. În lucrarea sa, pr. Cristian Sabau reface întreaga aceasta traiectorie. Pe final, pornind de la faptul ca Papa Benedict al XVI-lea (Joseph Ratzinger) a publicat în trei volume un studiu intitulat „Isus din Nazaret”, pr. Sabau parcurge trilogia papala întrebându-se daca opera Pontifului german îl înscrie pe acesta între autorii curentului de cercetare a lui „Isus istoric” si daca Ratzinger aduce sau nu ceva nou cu privire la Nazarinean.
Conceputa initial ca si teza de doctorat a autorului, mai pe urma completata si adusa la zi, cartea pr. Cristian Sabau ofera o serie de informatii si de raspunsuri teologice la câteva din marile întrebari cu privire la existenta istorica a lui Isus precum si evaluari ale modului în care diferiti gânditori au abordat-o.